Upgrade voor wildwaterbaan Expedition Zork

Deze winter gaan de handen uit de mouwen bij Toverland. Wildwaterbaan Expedition Zork staat een gigantische upgrade te wachten. Niet alleen worden de baan en de omgeving uitbundig gethematiseerd, maar ook de storyline wordt versterkt.

22-12-2022 door Martijn van Gerwen

Het is niet voor de eerste keer in de geschiedenis van Toverland dat indoor themawereld Wunderwald op de schop gaat. Zeven jaar geleden was het al raak, want toen pakten we de bobkartbaan Woudracer grondig aan, welke onherkenbaar heropende als de Maximus' Blitz Bahn met gethematiseerde wachtrij en overdekte buitenbaan. Nu pakken we deze standaard door en gaan grondig aan de slag met Expedition Zork.

Jean Gelissen Jr., Algemeen Directeur van Toverland legt uit: “De kwaliteitsstandaard van Toverland wordt steeds hoger en we vinden het erg belangrijk dat ook onze oudere themagebieden hierin worden meegenomen”. Hierdoor sluit ook het Wunderwald nóg beter aan op de recent geopende gebieden Port Laguna en Avalon. “Zelfs in deze bijzondere tijd willen we blijven investeren en op dit moment past de vernieuwing van Expedition Zork het beste in onze strategie.“, vult Jean verder aan.

Een nieuw verhaal met bekende elementen
Wanneer je in de beginjaren van de wildwaterbaan in één van de noeste boomstammen stapte, deed je dat onder de naam Backstroke. Toen in 2018 de naam van de themawereld Magic Forest werd aangepast naar Wunderwald, kreeg ook deze attractie een nieuwe naam: Expedition Zork. Om dit thema verder uit te diepen gaan we nu verder aan de slag met de achterliggende storyline. Tijdens je vaart kom je nu al een beeltenis in de rotsen tegen van het mysterieuze groene moeraswezen Zork. ”Dit achtergrondverhaal is echter nooit uitgediept”, vertelt Peter van Holsteijn, Senior Ontwerper. “In het nieuwe verhaal van Expedition Zork hebben we alle bestaande elementen van het Wunderwald met elkaar verbonden. Een Tirolerdorpje, een excentrieke uitvinder, een wildwaterbaan en een onbekend bergmonster.”

Uitvinder Maximus Müller laat zich niet weerhouden door alle geruchten over een onbekend en reusachtig monster en trekt de stoute bergschoenen aan voor een tocht door de bergen van het Wunderwald. Om deze bergen grondig te verkennen bouwt hij een ingenieus transportsysteem: de boomstammen. Tijdens deze expeditie kom je er als bezoeker achter of het gevreesde wezen uit de volksverhalen écht bestaat of dat het maar een verzinsel is, zoals ook Maximus denkt.


“Hiermee vallen alle puzzelstukjes op hun plek” - Peter van Holsteijn - Senior Ontwerper

Compleet nieuwe beleving
Er gaat heel wat veranderen in het buitengebied van Expedition Zork. Zo zal, als alle werkzaamheden afgerond zijn, de centrale waterpartij rondom de wildwaterbaan veel meer deel uitmaken van het gebied en aansluiten bij de attractie. Het baanverloop binnen en buiten zal hetzelfde blijven, maar de beleving die je meemaakt tijdens de vaartocht door de rotsen zal compleet anders worden. Zo staan je onderweg verschillende verrassingen te wachten!

Houten omtimmering
De baandelen boven de vijver zullen voorzien worden van een door Maximus in elkaar geknutselde houten omtimmering. Als je goed kijkt, zie je zelfs onderdelen van zijn huis verwerkt in het decoratieve timmerwerk, zoals de roodwitte raamluiken. Ook de supports van de lifthill die je naar 15 meter hoogte brengen, worden voorzien van deze thematische aankleding in de vorm van robuuste houten spanten en staanders.

Nieuwe landscaping en wachtrij
Ook de landscaping zal meegenomen worden in het nieuwe ontwerp. Metershoge dennenbomen en nieuwe armaturen zullen de nieuwe rotsen en het buitengebied sieren. Ook de binnenwachtrij zal aangepast worden en voorzien worden van talloze thema-elementen die het nieuwe uitgediepte verhaal van Expedition Zork vertellen. De binnenwachtrij wordt daarnaast uitgebreid met een aansluitende en permanente buitenwachtrij. Ook wanneer je hier staat te wachten heb je een prachtig uitzicht over het compleet vernieuwde gebied en de spetterende splash.

Nieuwe Splash Zone
Als één ding direct verbonden is aan Expedition Zork, dan is het de splash wel. Deze kun je nu enkel vanuit één van de boomstammen ervaren, maar ook daar gaan we verandering in brengen. Daar waar de boomstammen de gigantische afdaling vanaf 15 meter hoogte maken en neerkomen met een spetterende splash leggen we een ruime Splash Zone aan. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat dit tijdens de zomermaanden voor heerlijke afkoeling zal zorgen! Hierdoor beleef je niet alleen pret ín de attractie, maar ook daarbuiten. Ook dit gebied zal compleet in thema worden uitgevoerd met fraaie houten hekwerken, bijpassende verlichting en picknickbanken. Wanneer je daar plaatsneemt - kunnen we je verzekeren - zul je niet nat worden van de splash!

Charmant houten chalet

Via een traditioneel houten chalet ga je naar het startpunt waar de banen van Maximus' Wunderball zullen beginnen. 

Spetterende Splash Zone

Hier kun je de splash niet alleen meemaken vanuit de boomstammen, maar ook direct naast de baan. Dat zorgt voor extra verkoeling tijdens warme zomerdagen.

Bijzondere elementen

Ook onderweg verrassen we je met nieuwe bijzondere elementen. Kijk dus, nadat je bent bijgekomen van de splash, ook vooral goed om je heen. 

Langere verblijfsduur

De nieuwe opzet van het buitengebied van het Wunderwald nodigt je uit om je eens lekker terug te trekken in de schaduw van de dennenbomen. Ook kun je hier genieten van diverse fotogenieke uitzichten!

Dansende fonteinen

Het is niet alleen afkoelen geblazen ín de boomstammen, maar ook aan de voet van de 15 meter hoge drop. De bekende dansende fonteinen krijgen een nieuwe en meer prominente plaats.

Vijver met trekvlot

Om het centrale 'eiland' in het midden van de vijver te bereiken, kun je kiezen voor een avontuurlijke tocht via het trekvlot. Haal je droog de overkant?

Interactieve ballenbanen
Naast de metamorfose van Expedition Zork voegen we ook nog een nieuwe interactieve attractie toe aan het buitengebied van de wildwaterbaan: Maximus' Wunderball. We verklappen hier nog niet alle ins- en outs van, maar lichten wel al een tipje van de sluier op.

Tijdens wandelingen door de dichte bossen, ontdekten nietsvermoedende wandelaars twee reusachtige ballenbanen. Naar het schijnt zou Maximus Müller deze in het grootste geheim als een eerste prototype hebben gebouwd voor de aandrijving van zijn Blitz Bahn, waarvan je in de wachtrij van de Blitz Bahn nu het eindresultaat kunt zien. Bij de start van deze ballenbanen kun je een houten Toverland-bal aanschaffen, welke vervolgens een heel parcours af zal leggen met verschillende hindernissen.

Er verschijnen twee parcoursen die samen 125 meter lang zijn, welke je zo vaak kunt doen als je wilt. De unieke en exclusieve Toverland-bal mag je na afloop houden als een bijzonder souvenir. Hierdoor wordt het buitengebied nóg levendiger en kun je nóg langer in het buitengebied verblijven in de sferen van het Wunderwald. Beide knikkerbanen zullen ook toegankelijk zijn wanneer je rolstoelgebonden of slecht ter been bent. Ook deze nieuwe toevoeging zal gelijktijdig met de vernieuwde Expedition Zork in het voorjaar van 2022 openen.

 

Maximus' Bauhaus
Het is nogal wat! We kunnen dus ook niet wachten om te beginnen met de werkzaamheden. Direct na de Magische Winterweken gaan we op 10 januari van start met de werkzaamheden. We streven naar een heropening van Expedition Zork en Maximus' Wunderball in het voorjaar van 2022. Om je op de hoogte te houden van de vorderingen, heeft Maximus dichtbij de uitgang van Expedition Zork een werkkamer opgetrokken, waar je zeer regelmatig weer nieuwe teasers, schetsen, aanwijzingen of andere bijzondere elementen mag verwachten: Deze werkkamer zal te bezichtigen zijn vanaf de kerstdagen. Ga er vooral eens kijken en geef je ogen goed de kost.

Online teasers en details
Ook online volgen we alle werkzaamheden en laten we je meekijken in de werkkamer van Maximus. Deze zal de komende maanden zeer regelmatig voorzien worden van nieuwe updates. In het online Maximus' Bauhaus diepen we o.a. ook het uitgebreide achtergrondverhaal uit en laten we je bijzondere details zien! Verder zal er volgend jaar een making-of serie verschijnen over de bouw, waarin we je ook in video's meenemen over de bouwplaats. Daarnaast verschijnt er o.a. een eenmalige aflevering van de podcast 'Betoverd' over dit bijzondere project. Meer dan genoeg om te volgen, dus!

Naar Maximus' Bauhaus