Schommelschip Scorpios krijgt grootschalig onderhoud

Direct na de zomervakantie gaan de handen weer flink uit de mouwen! Onze Technische Dienst maakt zich klaar voor grootschalig onderhoud aan schommelschip Scorpios. Sterker nog, de boot gaat volledig uit elkaar.

24-08-23 door Martijn van Gerwen

Je had het misschien al gezien in onze jaarkalender: schommelschip Scorpios wordt de komende tijd flink onder handen genomen. In de periode van 28 augustus t/m 12 oktober moet de Griekse themawereld Ithaka het even zonder deze attractie doen. Maar schrik niet, want deze komt natuurlijk gewoon weer terug. De hele schommelboot wordt volledig gedemonteerd en compleet uit elkaar gehaald. Dat alles zal gebeuren in onze eigen werkplaats door Toverland-medewerkers van de Technische Dienst. Het is nogal een bijzondere en arbeidsintensieve operatie. Spoedig zal de boot in zijn geheel van zijn huidige plek gehesen worden door een metershoge kraan. Dat zal een bijzonder beeld gaan opleveren.

De viertal pilaren waaraan het schip bevestigd is, worden ook grondig onder handen genomen. Deze constructie zal volledig worden gestraald en daarnaast compleet worden gecontroleerd. De uitstraling van zowel de Griekse schuit als de constructie zullen niet veranderen, maar de polyester kappen van het schommelschip zullen bijvoorbeeld wel bijgewerkt worden.

Helemaal uit elkaar
Wat het extra bijzonder maakt, is dat Scorpios nog nooit volledig uit elkaar gehaald is. Dit is de eerste keer in 13 jaar dat het onderhoud op deze manier wordt uitgevoerd. Het grote werk zit vooral aan de 'binnenkant' van de attractie, waarbij de schommelboot ook helemaal elektrisch aangepakt zal worden. Om de zoveel jaar is het nodig om de constructie en de attractie zelf volledig te controleren. Dat kan alleen op deze manier, waardoor de attractie vrijwel helemaal gedemonteerd moet worden. Dat is een aantal jaar geleden ook gebeurd bij de dynamische carrousel Wirbelbaum in het overdekte Wunderwald. Hierdoor kunnen we de veiligheid en comfortabele ritten blijven garanderen voor onze gasten. Hierna kan schommelschip Scorpios er weer jaren tegenaan.

Aangepaste looproute
We proberen de overlast van dit onderhoud voor onze gasten zoveel mogelijk te beperken. Echter zullen we op 30 en 31 augustus wel een alternatieve route aanleggen door Ithaka. Om de demontage van het schommelschip mogelijk te maken, is er namelijk een gigantische kraan nodig. Deze zal opgesteld staan bij het houten paard van Troje. Deze metershoge kraan blokkeert hiermee de normale, doorgaande route door het themagebied. Hierdoor is ook de avontuurlijke rondrit Paarden van Ithaka, deze twee dagen, tijdelijk niet toegankelijk.

Aangepaste route

Aangepaste route

Hoe loopt de route precies?
Op deze dagen loop je vanaf het stationsgebouw van houten achtbaan Troy een deel van de reguliere wachtrij in van de attractie. Via een slingerend wandelpad kom je dan uit op de plek waar zich normaal de ingang van de attractie bevindt. De ingang van Troy zal zich ook aan dit pad bevinden ter hoogte van het stationsgebouw. Deze tijdelijke en aanpaste route zal ook aangegeven zijn wanneer je in het park bent. 

Op 7 oktober zou het weer mogelijk moeten zijn om de woeste golven te trotseren in Scorpios. Maar die datum is natuurlijk wel onder voorbehoud van het verloop van de onderhoudsklus.

Deel blog