Hoe worden Toverland-souvenirs bedacht?

Ook zo benieuwd hoe Toverland-souvenirs bedacht en verder ontwikkeld worden? In de blogreeks 'Hoe zit dat? Zo zit dat' geven we uitgebreid antwoord op vragen van onze gasten.

11-06-2021 door Martijn van Gerwen

Blogserie
In ons jubileummagazine Betoverd hebben we een bijzondere rubiek: 'Hoe zit dat? Zo zit dat!' Op basis van de meest uiteenlopende vragen van onze gasten zijn we Toverland ingedoken om antwoorden te krijgen op verschillende vragen. Deze week krijgen we antwoord op de vraag hoe Toverland-souvenirs bedacht en verder ontwikkeld worden. 

Even kennismaken

We gaan hiervoor in gesprek met Christine Goos. Christine is vijf jaar geleden bij Toverland gestart als Retail Manager en sinds dit jaar als Manager Merk & Creatie verantwoordelijk voor het laden van de merken en karakters van Toverland zowel intern als extern. Ze is 37 jaar en woont in Kelpen-Oler met haar man Robert. Haar passie ligt bij het ontwikkelen van merchandise om de storytelling te ondersteunen en het werken aan thematisering die de beleving versterkt.

Hoe verzinnen jullie nieuwe souvenirs voor Toverland?
"Een betoverend Toverland-souvenir kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan een idee zijn vanuit onze eigen merk & creatie-afdeling, maar het kan ook ontstaan bij één van onze leveranciers. Ook kunnen we het zomaar tegenkomen op een beurs of ‘per toeval’ in onze vrije tijd.''

Dat klinkt alsof jullie heel veel ideeën hebben!
''We hebben een hele waslijst aan souvenirs die we nog maar al te graag willen ontwikkelen, maar we blijven altijd kritisch kijken of het concept-idee past bij wie we zijn en wat we willen uitdragen als Toverland. Uiteraard moet het ook in het bestaande assortiment passen of in een specifieke themalijn, neem bijvoorbeeld die van Fēnix of Troy. Daar hebben we onder andere schudbollen, zwaarden, pennenveren en boeken binnen één souvenirlijn. Deze producten hebben dan allemaal hetzelfde thema en versterken elkaar.''

Wat gebeurt er nadat jullie een idee gekozen hebben?
"Onze eigen vormgever maakt een eerste design, zodat het bij de leverancier duidelijk is wat we ongeveer voor ogen hebben en er een offerte kan worden gemaakt. We vergelijken offertes van verschillende partijen en kiezen dan op basis van onder andere prijs, kwaliteit en de zogenaamde branding-opties bij wie we het product uiteindelijk laten fabriceren. Met branding-opties bedoelen we de mate waarin we het souvenir kunnen aanpassen en thematiseren naar onze eigen wensen."

Wat zijn belangrijke dingen waar jullie verder op letten in het ontwikkelproces?
"Uiteraard willen we unieke souvenirs, die we in ons eigen Toverland-jasje kunnen gieten: een specifieke kleur, met een bijzonder motief of in een afwijkende vorm, bijvoorbeeld. Zodra die keuze is gemaakt, wordt het design verder uitgewerkt. De bestanden worden op de juiste manier opgemaakt en er wordt nagedacht over de verpakking. Ook brainstormen we over de winkelpresentatie, zodat alles goed op elkaar aansluit."

"We hebben een hele waslijst aan souvenirs die we nog maar al te graag willen ontwikkelen."

In Toverland is Halloween Christine's favoriete evenement, omdat de gasten van Toverland helemaal ondergedompeld worden in de beleving door de verschillende zones, spookhuizen, decoratie en passende merchandise. In 2020 heeft ze met haar team het spookhuis Maison de la Magie mogen inrichten en decoreren, een ontzettend gaaf project. Ook in 2021 zullen er weer gave vernieuwingen te zien zijn tijdens Halloween waar ze nu al naar uitkijkt!

"De eerste stap is vervolgens een drukproef, waarna bij akkoord een fysiek sample wordt gemaakt. Bij bijvoorbeeld knuffels worden er vaak meerdere varianten gemaakt, zodat we écht kunnen gaan voor het beste resultaat. Als daar groen licht voor gegeven is, gaat de productie van start!"

En nadat alle souvenirs gemaakt zijn?
"Wanneer dat achter de rug is, plannen we het transport en maken de souvenirs hun laatste reis naar Toverland. Eenmaal bij ons aangekomen doen we nog een kwaliteitscheck, waarna de souvenirs eindelijk in onze winkels kunnen stralen! Het moment dat gasten blij de winkels uitlopen met één van onze souvenirs is altijd weer een geluksmomentje."

Nog meer antwoorden

Nog meer antwoorden

Benieuwd naar de andere antwoorden op de vragen uit de rubriek 'Hoe zit dat? Zo zit dat!' uit magazine Betoverd? Komende weken neemt iedere week een andere medewerker uit Toverland je mee in onze organisatie, zoals attractiemanager Hugo Camp. Blijf onze blogs dus goed in de gaten houden voor nieuwe updates! 

Deel blog