Hoe maak je een Toverland-commercial?

Wat komt er allemaal bij kijken om een commercial te maken en hoe groot is het marketing-team eigenlijk? In de blogreeks 'Hoe zit dat? Zo zit dat!' geven we uitgebreid antwoord op vragen van onze gasten.

01-06-2021 door Martijn van Gerwen

Blogserie
In ons jubileummagazine Betoverd hebben we een bijzondere rubiek: 'Hoe zit dat? Zo zit dat!' Op basis van de meest uiteenlopende vragen van onze gasten zijn we Toverland ingedoken om antwoorden te krijgen op verschillende vragen. Deze week krijgen we antwoord op de vraag hoe een Toverland-commercial tot stand komt. 

Bekijk jubileummagazine online

Even kennismaken

Bart Jaspers is al vier jaar onderdeel van het marketingteam van Toverland.  Hij is 30 jaar, woont in Weert en is getrouwd met Malou. In Toverland is houten achtbaan Troy zijn favoriete attractie en Halloween zijn favoriete periode van het jaar. Het project waar hij vanuit zijn werkzaamheden met het meeste plezier op terugkijkt, is het opzetten van de Toverland-camping Pop-Up Summer Camp in 2020.

Hoe wordt een landelijke campagne opgetuigd om Toverland op de kaart te zetten? 
"Als we een campagne opzetten, gaan we eerst kijken wat de doelgroep is, op welke provincies of regio’s we ons willen focussen en welk doel we eigenlijk met de campagne willen bereiken. Als je kinderen uit de regio rondom Toverland wil bereiken voor een Halloween-campagne, dan zal deze er heel anders uitzien, dan wanneer je op de Randstad focust. Vervolgens kijken we welke kanalen hierbij passen. Met een TV-reclame bereik je bijvoorbeeld heel veel mensen tegelijkertijd, maar het is ook erg duur. Een snelwegmast is juist erg geschikt om op een specifieke plek in Nederland mensen te bereiken. Nadeel is wel dat je minder goed kunt uitleggen wat Toverland allemaal te bieden heeft, aangezien je er in een rijdende auto al snel aan voorbij bent. Zo zoeken we voor iedere campagne weer naar de perfecte combinatie van kanalen."

Hoe ontstaat een Toverland-commercial, zoals die van 'Daan heeft het ontdekt?' Kun je een inkijkje geven in dit proces?
"In het geval van de “Ontdek het”-campagne in 2019 wilden we laten zien hoe leerling Daan terugdenkt aan het dagje Toverland. Hierin ontdekt hij op magische wijze wat voor moois Toverland allemaal te bieden heeft. Daarmee wilden we anderen uitdagen dit ook te komen ontdekken. Als het idee staat, ga je opzoek naar een producent en regisseur die de commercial voor hun rekening willen nemen. Hierna hebben we samen het creatieve concept verder uitgewerkt. Welke attracties wil je allemaal voorbij laten komen en wat maken de hoofdrolspelers mee in de commercial? Dat zijn best moeilijke keuzes, want je hebt altijd te weinig tijd om alles te kunnen vertellen."

"Vervolgens maak je een storyboard (schetsen van de scènes in de commercial) en zoek je de acteurs. Dan gaat het echte werk beginnen: het opnemen van de commercial! We hebben drie lange draaidagen gehad van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat! Alle beelden worden vervolgens gemonteerd. Dan kun je hier en daar natuurlijk nog bijschaven en sommige beelden langer, korter of zelfs helemaal niet laten zien. Zo hebben we 18 verschillende versies van de commercial met Daan gehad, voordat we helemaal tevreden waren. We hadden trouwens ook nog een versie vanuit het oogpunt van zijn moeder Kim, daarvoor hadden we 'slechts 12' versies nodig.''

"We hadden 18 verschillende versies van de commercial, voordat we de juiste hadden."

Barts grootste hobby’s zijn reizen (favoriete land: Indonesië) en het bezoeken van theatervoorstellingen; niet echt makkelijke hobby’s om te hebben in coronatijd. Voordat hij bij Toverland aan de slag ging was hij o.a. betrokken bij de organisatie van grote hardloopevenementen als de Marathon Rotterdam en City-Pier-City Loop Den Haag. 

Welke specialismen heeft de marketingafdeling allemaal? 
"We doen bij Toverland veel zelf en werken daarom op de afdeling marketing & communicatie weinig samen met externe bedrijven, zodat we steeds flexibel en snel projecten kunnen oppakken. Het is daardoor noodzakelijk om veel specialismen in het team te hebben. Zo hebben we marketeers voor de Nederlandse, Belgische en Duitse markt die zich bezighouden met zaken als media-inkoop (bijv. TV- en radioreclame) en ticket-acties. Ook hebben we een online marketeer die de online reclame-uitingen van Toverland verzorgt, zoals social advertising, maar ook allerlei technische systemen aanstuurt. Daarnaast hebben we een communicatiespecialist voor o.a. de woordvoering richting journalisten en de interne communicatie naar onze medewerkers. Ook blog bijvoorbeeld wordt verzorgd door een content marketeer die o.a. zorgt voor alle teksten van Toverland en de berichten op social media. Het team bestaat verder uit grafisch vormgevers die allerlei afbeeldingen en uitingen verzorgen, zoals de opmaak van het jubileummagazine 'Betoverd', maar ook de abri's die je wel eens in het straatbeeld ziet. Deze medewerkers worden bij dit alles aangestuurd door een marketing manager en dat ben ik!"

Nog meer antwoorden

Nog meer antwoorden

Benieuwd naar de andere antwoorden op de vragen uit de rubriek 'Hoe zit dat? Zo zit dat!' uit magazine Betoverd? Komende weken neemt iedere week een andere medewerker uit Toverland je mee in onze organisatie, zoals hoofdontwerper Peter van Holsteijn. Blijf onze blogs dus goed in de gaten houden voor nieuwe updates! 

Naar blogoverzicht
Deel blog