Grootste onderhoudsproject ooit bij Troy

Toverland is nu even in winterslaap. Dat geeft ons de kans om de handen eens goed uit de mouwen te steken. Zo nemen we houten achtbaan Troy grondig onder handen tijdens de grootste onderhoudsbeurt ooit!

01-02-2023 door Martijn van Gerwen

Een houten achtbaan heeft van nature altijd meer onderhoud nodig dan een stalen baan. Hierdoor staat houten achtbaan Troy vaak op onze onderhoudskalender. Eerder konden we je al meer vertellen over de jaarlijkse retrack van Troy. Hierbij worden de bovenste van de acht houtlagen vervangen én worden ook de rails van de houtlagen tijdelijk verwijderd of zelfs ook vervangen. Door deze klus is de complete baan van Troy binnen tien jaar vervangen. Dat heeft als resultaat: soepelere ritjes! Al blijft een houten achtbaan altijd wel wat ruwer natuurlijk. De topcondititie van Troy vinden we ontzettend belangrijk. Een baan met al deze records op zijn naam: langste, snelste én hoogste van de Benelux willen we nog lang koesteren.

Flythrough volledig vervangen
De eerdere retrackwerkzaamheden zijn voor de kerstvakantie afgerond, maar we gaan nu nóg intensiever te werk. Doordat het park t/m 17 februari gesloten is, hebben we de kans dit zo grondig aan te pakken. Zo worden bijvoorbeeld bij de flythrough, het gedeelte van de baan waar je door het station heen scheert, voor het eerst alle acht houtlagen vervangen. Dat is nog niet eerder voorgekomen, maar door de krachten die vrijkomen op dit deel van de baan wel noodzakelijk. De volledige flythrough is nu weggehaald, dus dat geeft een bijzonder gezicht wanneer je het station binnenloopt.

Nieuwe houten daken en constructies
Nog voordat je de flythrough door het station in schiet, wordt ook de metershoge constructie van de horeshoegedeeltelijk vervangen. Dit deel van de baan volgt vrijwel direct na de 35 meter hoge afdaling. Ook op dit deel komen natuurlijk de nodige krachten op de baan en vooral ook de ondersteuning te staan. De nieuwe, deels vervangen, constructie wordt te midden van de achtbaan in elkaar gezet. Al met al een arbeidsintensieve klus. De volledig houten daken van het stationsgebouw worden ook onder handen genomen en voorzien van nieuw hout. Voordat je het station binnenrijdt, kom je tijdens je ritje Troy ook door het wisselgebouw van de achtbaan. Dit is de plek waar de tweede trein op de baan gezet kan worden. Ook het volledig houten dak van dit gebouw wordt verwijderd en compleet vervangen.

Vervanging ketting
Het blijft niet alleen bij hout, want ook de volledige ketting wordt vervangen. Door miljoenen ritjes die de achtbaan weggeeft, is het zo nu en dan nodig om ook dit soort zaken te vervangen. Deze gigantische optakeling zorgt ervoor dat je naar 35 meter hoogte wordt getild. Niet alleen de ketting, maar ook de kettingwielen, die zorgen voor de aandrijving, worden vervangen voor nieuwe modellen.

Deel blog