Groene vingers - deel 1: de biodiversiteit in Toverland

Toverland staat niet alleen bekend om al haar attracties, maar ook om het prachtige groen in het park! In de blogserie 'groene vingers' vertelt Manager Groenvoorziening Ruud Moors meer over de groenbeleving in Toverland.

21-02-2021 door Martijn van Gerwen

In deze eerste blog nemen we je mee naar het thematische groen dat Toverland siert. Want wist je eigenlijk al dat je in alle outdoor-werelden van Toverland bomen, struiken en bloemenmengels kunt terugvinden die helemaal zijn aangepast aan het thema? Zo worden de verhalen van de attracties en themagebieden nóg meer versterkt. We stellen een aantal vragen aan Ruud hierover.

Laten we beginnen bij het begin. Wat is biodiversiteit? 
Biodiversiteit is moeilijk in één woord of zin te beschrijven. Het woord 'bio' betekent leven en 'diversiteit' staat voor verscheidenheid. Biodiversiteit omvat alle verschillende soorten levensvormen op aarde. Een goede biodiversiteit is belangrijk voor het welzijn van mensen, planten en dieren. Zo zorgt een variatie aan planten, dieren en insecten voor vruchtbaarheid van de bodem, waardoor er nieuwe planten kunnen groeien die weer onderdeel uitmaken van de voedselketen en zo ook van ons voortbestaan.

Nu we dat weten, wat is de rol van groen en biodiversiteit in Toverland?
In Toverland zorgen we dag in dag uit voor magische gelukservaringen. Die proberen we als medewerkers te creëren, maar dat doen ook onze attracties, shows en het eten & drinken. Bij Toverland gaan we voor een totaalbeleving, dus daar hoort ook een mooie, groene omgeving bij. Groen brengt rust, liefde en sfeer met zich mee.

We besteden in het park al jaren veel aandacht aan een grote diversiteit aan planten, bomen, gazons en waterpartijen. Door middel van groen creëren we onze eigen magische werelden, die je nergens anders tegenkomt. Groen helpt de attracties en horecapunten op te gaan in het landschap, zodat deze samen een mooi geheel vormen en elkaar kunnen versterken. Bovendien heeft de groenvoorziening ook nog een ander belangrijk doel: het voortbestaan van diverse insectensoorten.

Hoe zien we het verhaal van Ithaka terug in het groen? 
Elk themagebied heeft zijn eigen verhaal en karakteristieke eigenschappen. In themawereld Ithaka kun je natuurlijk niet om houten achtbaan Troy heen. Dat is de eyecatcher van het gebied. De sfeer die we er - ook in het groen - neerzetten is het oude Griekenland. Je vindt er veel robuuste stenen terug en in de beplanting cipressen, krukeiken en mediterrane heesters. Dit zorgt in combinatie met siergrassen voor een avontuurlijk geheel. Maak zeker eens een ritje op de Paarden van Ithaka, want daar ben je pas echt onderdeel van de omgeving.

Welk verhaal vertelt het groen in de Magische Vallei?
Als er in één gebied het groen centraal staat, dan is dat wel de Magische Vallei. Zeker tijdens de zomermaanden is dit themagebied een natuurlijke oase met vaste planten die volop in bloei staan, een dicht bladerdek en schaduw om je even onder terug te trekken. Samen met de metershoge rotswanden en kletterende watervallen waan je je hierdoor echt in een betoverende wereld.

Ook de attracties, zoals wildwaterbaan Djengu River, zijn helemaal ingebed in de omgeving. Om de natuur in dit gebied écht te ontdekken zijn er talloze vlonders, houten bruggen en een Dwaalroute. Zo kom je zomaar op plekken die veel gasten missen! Neem tot slot zeker ook een kijkje bij de Dwervels, een magisch volkje dat verspreid over de Magische Vallei in allerlei kleurrijke bouwsels woont.

Wat vertelt het groen in Avalon ons? 
Één van de nieuwste themawerelden van Toverland is Avalon, het thuis van tovenaar Merlijn uit de tijd van de middeleeuwen. Het landschap is voorzien van een grote waterpartij in organische vormen. Het gebied is zo ontworpen dat je, wanneer je het gebied binnenwandelt, een fotogeniek uitzicht hebt over alle attracties en vooral ook over het groen! Een leuk weetje is dat er altijd al een waterpartij in het midden van Avalon lag, maar dat wij deze bij de bouw van het themagebied helemaal opnieuw hebben aangelegd.

Naast de oevers van het water vind je in Avalon veel glooiende graslandschappen terug, wat je direct doet denken aan de tijd van Koning Arthur. De omgeving is verder aangevuld met veel vaste planten, heesters en bomen. Avalon wordt elk jaar groener, dus ontdek bijvoorbeeld ook eens het keienpad langs het water of maak een boottocht in Merlin's Quest, waarin je een mooi uitzicht hebt over al het groen.

Een echte blikvanger in de groenbeleving van Avalon is het dak van bedieningsrestaurant The Flaming Feather. Dit is geen normaal dak, maar een dak vol beplanting. Er zijn verschillende soorten grassen en wilde bloemen op aangebracht, waardoor het restaurant helemaal opgaat in de omgeving.

Waar zorgt het groen in Port Laguna voor?
In entreegebied Port Laguna kom je binnen in een andere wereld, zodat je de waan van alledag even vergeet. Een mediterraan havenstadje met horecapunten, shops en belevingen verwelkomt je. Middenin het gebied ligt een azuurblauwe lagune, die omringd wordt door palmbomen in verschillende formaten. Je kunt hier verder ook yucca's en inheemse heesters terugvinden. Juist deze beplanting zorgt ervoor dat het mediterrane plaatje klopt. Daarnaast zorgt dit groen voor een mooi contrast met de felle kleuren van de havenhuisjes.

Meer te weten komen?
Kun je geen genoeg krijgen van al ons groen? Dat komt goed uit, want de komende tijd verschijnen er nog meer blogs uit deze reeks. Waarom kiezen we bijvoorbeeld voor sommige planten, hoe worden ze onderhouden en wat komt er allemaal bij kijken? Houd ons goed in de gaten! 

Wil je weten hoe themagebieden ontworpen worden en tot leven komen? Eerder stelden we al een aantal prangende vragen aan onze hoofdontwerper Peter van Holsteijn. Lees hier en hier meer! 

Deel blog