Antwoorden op al je vragen aan onze hoofdontwerper

Antwoorden op al je vragen aan onze hoofdontwerper

21-04-2020
Welke vraag had jij altijd al willen stellen aan onze hoofdontwerper Peter van Holsteijn? Deze oproep deden we een kleine week geleden op onze sociale kanalen. Daar geven jullie massaal gehoor aan. Zoveel zelfs, dat we in één blog niet alle vragen konden beantwoorden! Zit je vraag er niet tussen, dan wie weet een volgende keer.

Hoe zit het ontwerpproces van begint tot oplevering in elkaar?
Meestal begint het met een verzoek vanuit de directie of bij kleinere projecten komt het vanuit de afdeling zelf. Veel projecten staan al op de planning om aangepakt te worden, maar soms ontstaan ze ook spontaan. Er is eigenlijk altijd wel een duidelijke aanleiding om ergens aan te beginnen, hierdoor kun je zaken direct concreet maken. Vanuit de wensen, kansen én uitdagingen die je dan voor je krijgt, zet je de eerste stap. Om te beginnen met: een blanco vel papier. Het is de uitdaging om dan iets geheel nieuws tot leven te toveren en dat ontwerp of concept met overtuiging aan het team te presenteren. Zo werk je door de tijd heen van grof naar fijn en komen er keuzemomenten, van waaruit je zaken verder gaat verfijnen en detailleren. Soms komt het ook voor dat je dan afscheid moet nemen van bepaalde ontwerpen, omdat ze niet (meer) in het totaalplaatje passen. Ook dat hoort erbij. Het is goed om daar als ontwerper altijd rekening mee te houden, zodat je ontwerp altijd overeind blijft.

 

Kun je daar een voorbeeld van geven? 
Dat kan ik zeker! Neem de buitenzijde van de darkride van boatride Merlin’s Quest. Deze heeft veel verschillende verschijningsvormen gekend en is steeds verder gegroeid. Wat begon als een 'walkthrough' (een tafereel waar je doorheen kunt lopen), groeide al snel uit tot een kleine ruïne met enkele darkride-scènes, waarbij je uiteindelijk door de minder goede magie van Morgana zou worden opgeslokt. Zoals eerder aangegeven, is een project dynamisch en veranderen er veel dingen, zo is het ritverloop veranderd. Tovenaar Merlijn is de enige, rechtmatige eigenaar van dit slot, wat ervoor heeft gezorgd dat we uiteindelijk voor de organische berghelling met catacomben en scheve toren van Merlijn zijn gegaan. Deze uitvoering zie je nu ook daadwerkelijk in Avalon, waar ook het station van wing coaster Fēnix in verstopt zit. 

Hier zie je één van de eerste schetsen van Merlin's Quest. In het begin was het nog een tafereel waar je als bezoeker doorheen kon lopen. 

Wat is het leukste project/gebied waar je aan hebt mogen werken?
Dat is toch wel de Maximus' Blitz Bahn. Het was een relatief kleinschalig en daardoor overzichtelijk project. Op een paar vierkante meter moest er van alles gebeuren en te zien zijn. De attractie was er natuurlijk al in de vorm van de Woudracer, waarbij je in een opvallend groene bobkart stapte en zowel binnen als buiten grote snelheden kon behalen. De baan is door deze vernieuwing en verbouwing ook iets aangepast en uiteindelijk ook geheel overdekt.

Het knusse chalet van Maximus Müller in het Wundwald. 

Het geeft voldoening om dit alles uit te dokteren, op papier te zetten en in een maquette te gieten. De Maximus' Blitz Bahn laat ook mooi zien hoeveel meerwaarde thematisering kan geven. Van de voormalige Woudracer, die al erg geliefd was, hebben we écht een totaalervaring gemaakt. Een magische onderdompeling, zeggen wij dan. Wanneer je de chalet van Maximus Müller binnenstapt, dan geloof je écht dat hier een maffe uitvinder woont. Waar je ook kijkt, overal zie je bijzondere uitvindingen, omdat je helemaal meegenomen wordt in zijn verhaal. Ik kan daar iedere keer weer van genieten.

Een detail van één van Maximus’ uitvindingen in het station van zijn Blitz Bahn.

Hoeveel lay-outs heeft Fēnix gehad tot hij deze lay-out kreeg? En heb je daar zelf nog een rol in gehad?
Achtbaan Fēnix heeft verschillende verschijningsvormen gehad. Zo zijn we aan het begin van dit project begonnen met een geheel ander type baan. Deze was kleinschaliger en minder spectaculair dan wat Fēnix uiteindelijk geworden is. Op basis van de lay-out van de baan en het baanverloop van boatride Merlin's Quest, heb ik toen het bovenaanzicht vormgegeven. Dat gaat zo in zijn werk: een looppad hier, een waterpartijtje daar, een druïde-steen zus, een zichtlijn zo. Eerst in schetsvorm met potlood en papier en daarna uitgewerkt in diverse varianten in het programma Illustrator. Het was van belang dat de schaal en verhoudingen bleven kloppen, want het komt hier en daar erg nauw in Avalon.

Een variant op de uiteindelijke lay-out van Fēnix met een alternatief einde. Dit bleek niet uitvoerbaar te zijn.  

Uiteindelijk zijn we voor de wing coaster gegaan. Een bijzonder achtbaantype van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, waarbij je met je benen los langs de achtbaantrack hangt. Dit type borduurt voort op het uitgangspunt dat voor mij vanaf het prille begin heilig was; een achtbaan moet meeglooien met het landschap. Dat zie je duidelijk terug in het uiteindelijk ontwerp. Bijvoorbeeld met een sierlijke boog over de waterpartij heen, waarbij je over de bootjes van Merlin's Quest heen vliegt. Hierdoor vindt het achtbaanspektakel op beide oevers plaats, waardoor je unieke vergezichten krijgt. Zo dringt de achtbaan zich niet teveel op, maar kun je er ook zeker niet omheen. Op deze manier is Fēnix ook voor de mensen die er niet in kunnen of durven een visueel spektakel dat je vanuit alle hoeken van Avalon kunt bewonderen.

Het uiteindelijke lay-out ontwerp van Fēnix, waar achtbaanbouwer B&M mee aan de slag is gegaan.

Zijn er plannen om nog verder uit te breiden en heb je daar tekeningen voor?
We hebben natuurlijk vergaande toekomstplannen voor zowel compleet nieuwe themagebieden én grote en kleine attracties. Ook zijn er plannen om bestaande werelden uit te breiden. Het oorspronkelijke ontwerp voor het speelgebied rondom herberg The Flaming Feather was uitgebreider. Dit gebied is gebaseerd op het verhaal van de kleine Arthur die door tovenaar Merlijn opgeleid wordt tot page, later tot ridder en uiteindelijk gekroond wordt tot koning. Met een geheime spreuk bracht Merlijn de waterspuwers tot leven en toverde het ridderparcours uit de grond. Kinderen kunnen hier nu in de voetsporen van de jonge Arthur treden en de uitdagingen van het ridderschap aanvaarden. Uiteindelijk hebben we hiervan nog niet alles kunnen realiseren, maar er liggen nog steeds plannen voor klaar. Deze ideeën zijn zelfs al tot schetsniveau uitgewerkt. Hierdoor spreekt dit gebied uiteindelijk nóg meer tot de verbeelding. Sowieso is de wens om deze mythen en verhalen nog meer te gaan vertellen, middels nieuwe bebording. Hierbij vinden we het ook belangrijk dat je niet alles dichttimmert, maar dat er ook genoeg ruimte blijft voor je eigen fantasie. 

Impressie van de nieuwe signing bij waterspeelplaats Arthur's Tournament Training.

Attractie Fēnix: Een achtbaan voor de ultieme vliegervaring

Ben je als ontwerper ooit echt klaar? Of fantaseer je ook in de bestaande gebieden weer verder?
Welnee, je bent nooit écht  klaar. Niet alle ideeën die je hebt, kunnen gerealiseerd worden, zo verdwijnen de meeste weer. Maar er zijn ook momenten dat ze toch (of deels) weer boven komen drijven. Zonder al teveel prijs te geven: ik heb laatst een oud idee voor de darkride van Merlin's Quest hergebruikt. Dit schaduw-effect was daar nooit zo goed tot zijn recht zijn gekomen. Ik heb het nu in een nieuwe vorm gegoten voor een potentiële, nieuwe attractie waar ik momenteel voor aan het werk ben. Spannend!