Alle details over de Maximus' Wunderball

Bijzonder moment op de bouwplaats van Expedition Zork: de eerste onderdelen van de ballenbanen van de Maximus’ Wunderball zijn gearriveerd. Dat is dan ook hét moment om je meer over deze nieuwe beleving te vertellen.

08-04-2022 door Martijn van Gerwen

Naast de compleet vernieuwde buitenruimte van wildwaterbaan Expedition Zork, voegen we ook een extra outdoor-beleving toe aan dit gebied: de Maximus’ Wunderball! Hierdoor verlengen we de verblijfsduur van dit gebied extra, waardoor je er nog meer avonturen kunt beleven. Wellicht heb je van de reusachtige ballenbanen nog niet zo’n goed beeld. Dat kan komen omdat de ballenbanen een unieke toevoeging zijn in deze omgeving én binnen de attractieparken. Hieronder geven we je een bijzonder inkijkje in het proces én de daadwerkelijke uitvoering.
 

Feiten over de banen
Je vindt voordat je de trap richting het chalet van de Maximus’ Wunderball opgaat een speciale automaat. Hier kun je een bijzondere Wunderball aanschaffen. Deze bal heeft een diameter van 7 centimeter - vergelijkbaar met een honkbal – en is van massief hout, voorzien van het Toverland-amulet.

Wanneer je de Wunderball eenmaal in je bezit hebt, kan het avontuur beginnen! Het gaat om twee afzonderlijke ballenbanen, die een gedeeld start- en eindpunt hebben. De banen hebben samen een lengte van 125 meter én leggen een hoogteverschil af van maar liefst 4 meter.

Avontuurlijke hindernissen
De bal zal een avontuurlijk parcours afleggen via 14 verschillende én unieke hindernissen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boomstammen, wastobben, een ijzeren badkuip én potten en pannen. Deze geven de bal niet alleen een bijzondere dynamiek, maar zorgen ook voor geluid! Nu de onderdelen van de bannenbanen inmiddels op de bouw gearriveerd zijn, worden de nu nog losse elementen in elkaar gezet en gebeitst, zodat ze een verweerde uitstraling krijgen.We noemen het bewust een 'actieve' outdoorbeleving, want je wil natuurlijk niets missen van de hindernissen die de bal aflegt. Hierdoor kun je naast de baan meelopen over bospaadjes langs metershoge dennenbomen én houten bruggen én heb je zelf dus een actieve rol. Je komt onderweg zelfs nog een kletterende waterval tegen.

Creatie van Maximus
Ontwerper Koen Huijben vertelt: ‘’In Oostenrijk kwamen directieleden avontuurlijke ballenbanen tegen, die bijzonder geschikt waren als toevoeging van het Expedition Zork-themagebied. Vervolgens zijn we het traject gestart opzoek naar een geschikte leverancier.  Een rondje langs de velden bracht ons vaak bij banen die bestonden uit veel rechte stukken zonder al teveel poespas’’.  Ook van de Maximus’ Wunderball willen we natuurlijk een unieke beleving maken met een typisch Toverland-sausje. Deze ballenbanen zijn door uitvinder Maximus Müller in elkaar gezet met huis-tuin-en-keuken-spulletjes, dus zo moest het er dan ook uitzien.

De creaties van de ballenbanen zijn namelijk een voorloper van de ballenmachine die je in de wachtrij van de Maximus' Blitz Bahn terugziet, dat de aandrijving is van de snelle bobkarts. Uiteindelijk werd de leverancier gevonden die samen met het ontwerpteam om tafel ging én de hobbycreaties van Maximus kon vervaardigen.

''De Wunderball is een voorloper van de aandrijving van de Blitz Bahn''

 

Koen vervolgt: ‘’Hiervoor hebben we eerst zelf een compleet ontwerp gemaakt met alle onderdelen. Hierbij hebben we alle avontuurlijke hindernissen zelfs los geschetst. Waarna we samen met de leverancier naar passende oplossingen zijn gaan zoeken om het ook in het echt uit te kunnen werken. Het werd een mooi proces, waarbij zelfs de leverancier kwam met aanvullende ideeën’’.

Houten chalet
Je avontuur met de Wunderball start in het houten bergchalet. Dit bouwsel is volledig in hout uitgevoerd en wordt op dit moment voorzien van schilderwerk, waardoor het de juiste authentieke uitstraling krijgt. Het chalet is romantisch afgewerkt in een typische Wunderwald-stijl en rijkelijk gedecoreerd met bloemmotieven én een enorme klok aan de voorzijde. Vanaf dit punt heb je ook een fantastisch uitzicht over het vernieuwde buitengebied, dus geef er je ogen goed de kost. Ook zal dit bouwwerk de doorgang worden richting het Indoor Wunderwald, waar je bijvoorbeeld meteen doorkunt naar wildwaterbaan Expedition Zork, waarvan de ingang ook vernieuwd zal worden. 

Making-of aflevering 3
In de nieuwe making-of vertellen we je nog meer over deze nieuwe toevoeging aan het buitengebied van Expedition Zork. Daarin laten we zelfs al de eerste beelden zien van enkele hindernissen die je Wunderball dadelijk tegen gaat komen. De andere twee afleveringen ook nog niet gezien? Bekijk ze via de playlist