Maximus' Bauhaus

Volg het bouwproject: Expedition Zork

Kijkje in mijn werkkamer

Kijkje in mijn werkkamer

Via mijn werktafel in mijn Maximus' Bauhaus houd ik je de komende tijd op de hoogte over mijn allernieuwste en geheime project: wildwaterbaan Expedition Zork. Ik blijf deze voor je updaten zodat je steeds meer te weten komt over deze bijzondere en gigantische ombouw.

Neem ook een kijkje in mijn échte werkkamer in het park om als eerste exclusieve details te ontdekken. Deze kun je vinden bij de ingang van Expedition Zork.

- Maximus Müller

Making-of en Podcast

Laatste puntjes op de i

Tijdens de familieavond op 14 juli is Expedition Zork officieel geopend. Voor die tijd zijn er nog veel puntjes op de i gezet. Zo is het buitengebied compleet geworden door het terugplaatsen van het fonteinenplein in een nieuwe vorm. Ook zie je o.a. hoe Zork een bijzonder plekje heeft gekregen. 

Thema-aflevering
Ook in een nieuwe thema-aflevering van Betoverd - de podcast zoomen we samen met Algemeen Directeur Jean Gelissen jr. en Senior Ontwerper Peter van Holsteijn in op het bouwproces. Ook kom je achter bijzondere details! 

Oog voor de laatste details

20 juli 2022 - Ooggetuigeverslag

Knipper een paar keer met je ogen en er is weer van alles veranderd in het Wunderwald! De laatste bosdiertjes hebben hun intrek genomen tussen de rotsen en plantsoenen. Al is het natuurlijk niet te hopen dat ze te veel overlast gaan opleveren aan de houtconstructies van uitvinder Maximus Müller, want dan zijn we weer verder van huis. Ook in het donker kun je je nu beter een weg banen door het gebied, want overal zijn gemütliche lampjes opgehangen en bevestigd. Zo lig je ook dan niet met een gestrekt been in één van de vijvers. Zeg nu zelf: het is toch een plaatje geworden!

 

Een kijkje in de grot

19 juli - Ooggetuigeverslag

Tijdens je ontdekkingstocht door de bergtoppen en uitgestrekte meren doorkruis je ook een mysterieuze grottenstelsel. Zoals je wellicht al had opgemerkt voelt Zork (niet dat gevreesde moerasmonster, maar een alleraardigste allemansvriend) zich hier ook wel thuis. Hij wiegt vrolijk op en neer terwijl je onder zijn reusachtige hoorn doorvaart. Wanneer je met je boomstam éénmaal door de rotsopening bent, gaat het je misschien net even allemaal te snel.

Daarom hebben we in stilte deze beelden voor je gemaakt. De aanwezige en goedlachse baby's hadden niet eens door dat ze gezelschap hadden. Let ook vooral op de diamenten overal, want wie weet komt dat uitvinder Maximus Müller nog wel eens goed van pas.

Expedition Zork officieel heropent

Een feestelijk moment

Donderdagavond 14 juli was het dan eindelijk zover: Expedition Zork is officieel heropend! Dat gebeurde op een heel bijzondere avond. Tijdens de jaarlijkse familieavond krijgen Toverland-medewerkers de kans om hun werkplek(ken) te laten zien aan hun gezin of familie. De uitgelezen kans om het nieuwste stukje Toverland te onthullen! 

Update vanaf de bouwplaats

6 juli 2022

Meine Freunde op de Bau weten van géén ophouden, ze gaan maar door! Alles wordt precies zoals ik op mijn schetsen heb uitgetekend. Guck mal naar de stevige constructie die de wildwaterbaan in de lucht houdt. Ik heb géén idee hoe ze die precies op hoogte krijgen, want die (te) gekke machine met lange ladder is me onbekend. Het is me ook opgevallen dat alle dieren zich steeds meer thuis voelen in het gebied, dus kijk maar eens goed rond als je op ontdekkingstocht gaat. 

En bijna vergeten: ZORK! Je gelooft me misschien nicht, maar ich habe hem écht gezien! En alle dorpsbewoners moeten me écht gelijk geven: het is een alleraardigst wezen die nog géén vlieg kwaad zou doen... ...maar misschien af en toe wel wat uit zijn hoorn laat kletteren. 

- Maximus Müller

Update vanaf de bouwplaats

13 mei 2022

Ich habe vol bewondering toegekeken hoe de eerste testvaarders vol enthousiasme mijn nieuwe transportsysteem hebben uitgetest de afgelopen weken! Her en der leverde het wel een nat pak op, maar dat is het risico van mijn vak. Maar niemand is teruggekomen met de spookverhalen over Zork, dus zou ik dan toch gewoon gelijk hebben? Laten we het maar afwachten de komende tijd. Ondertussen zijn de bauhelmen weer druk bezig met de laatste spreekwoordelijke puntjes op de I.

Zo sind er verschillende televisies opgehangen en opgedoken in de wachtrij, waarmee ik jullie over een tijdje instructies zal geven. Misschien kun je tijdens je ritje ook wel wat uitleg en sturing gebruiken... De dorpsbewoners hebben onder de reusachtige rotscreatuur - van iets dat Zork moet voorstellen - het beest vereerd, zodat deze ze écht niet aan zal vallen. Onzin natuurlijk. En ohja, sinds je vorige bezoek hebben ook steeds meer bosdieren intrek genomen in het Wunderwald, dus wees een beetje freundlich voor ze.

- Maximus Müller

Testvaarders gezocht

Stap nú al in Expedition Zork

Er wordt nog druk gewerkt op de bouwplaats van Expedition Zork, maar uitvinder Maximus Müller nodigt je van harte uit om alvast zijn noeste boomstammen uit te proberen. Naar eigen zeggen kan hij wel wat 'test-expeditieleden' gebruiken voor zijn uitvinding. Let niet teveel op de rommel, want zijn 'vrienden op de bouw' zijn nog druk bezig! Maak er een spetterende vaartocht van.

Pre-opening Expedition Zork: geopend vanaf zaterdag 23 april 2022.

Aflevering #4 Making-of

Alles over ontwikkelingen op de bouw

We gaan maar door én door op de bouwplaats! In deze vierde aflevering van Making-of: Project Expedition Zork staan we extra stil bij het vakwerk van het houten chalet. Ook vertelt Senior Ontwerper, Peter van Holsteijn, je alles over de vernieuwde binnenwachtrij vol thema-attributen.

- Online vanaf vrijdag 22 april

Update vanaf de bouwplaats

13 april 2022

Mein lieben Freunde op de bouw zijn echt nicht te stoppen! Ze werken alles netjes uit zoals ik het voor ze heb uitgetekend. Gemütlich, wordt het! Zum beispiel, de prachtig rode gietijzeren hekken rondom de vijver én alle details op het houten chalet van mijn ballenbahnen! Kijk daar straks maar eens goed rond naar alle bloemmotieven en bijzondere klok! Zo ben je altijd bij de tijd! Ook mijn vroege uitvinding, een supersnelle aandrijving, de Wunderball wordt één op één nagemaakt. Daar zijn zelfs wat attributen en gereedschappen uit mijn Stube voor gebruikt. Toen ik er een stiekem kijkje ging nemen, zag ik al snel waar al mijn meetlatten waren gebleven. Und ohja, ik bin ook nog een paar potten en pannen kwijt, heb jij die misschien ergens gesehen?

~ Maximus Müller 

Alles weten over de ballenbanen

Nieuwe, actieve outdoor-beleving: Maximus' Wunderball

Tussen de dennenbomen, watervallen en rotspartijen vind je hoog boven wildwaterbaan Expedition Zork een nieuwe outdoor-speelbeleving: de Maximus' Wunderball. Hier raast een bal met hoge snelheid over twee, avontuurlijke parcoursen vol hindernissen. Daar wil je ongetwijfeld alles over weten! 

Aflevering #3 Making-of

Alles over de Maximus' Wunderball

Naast het vernieuwde buitengebied voegen we ook een compleet nieuwe, actieve outdoor-beleving toe aan het gebied: de Maximus' Wunderball. Deze twee parcoursen vol hindernissen beloven plezier voor het hele gezin. In de derde aflevering van Making-of: Project Expedtion Zork vertellen we je er alles over. Je ziet zelfs al de eerste avontuurlijke hindernissen. 

- Online vanaf vrijdag 8 april

Voortgang op de bouwplaats

6 april 2022 - Ooggetuigeverslag

''Tijdens een wandeling door één van de bosgebieden van het Wunderwald kwam ik uit op een open plek met een uitgestrekte vijverpartij. Hier moest een overijverige hobbyboer bezig geweest met een lastig te omschrijven houten transportmiddel. Het lijkt alsof de plaatselijke beverkolonie het bouwwerk wel her en der teistert, want het hout is ietwat aangevreten.

Ook spotte ik bijzonder glimmende edelstenen in het rotsgebied, die een regenboog van licht produceerden in het zonlicht. Ik had géén pikhouweel bij me, anders had ik het wel geweten...! Dat niet alleen, want er groeide ook fantasierijke paddenstoelen, die ik eerder hier niet heb waargenomen. Vreemd! En ohja, ets verderop tussen de dichte dennennaalden bespeurde ik ook iets van een chalet(?), maar ook daarvan weet ik de exacte bestemming niet. Maar excuus me, ik moet weer verder met mijn tocht.''

Nieuwe avontuurlijke binnenwachtrij

Voordat je in één van de noeste boomstammen van Expedition Zork stapt, wandel je door een nieuwe binnenwachtrij. We vertellen je graag meer details over deze avontuurlijke thema-wachtrij vol authentieke attributen. Ook hoor én zie je hier meer over het avontuur dat je te wachten staat.

1 april grap - Uniek souvenir voor Expedition Zork: Paraplu Pet

''Expedition Zork wordt de droogste wildwaterbaan van Nederland''

Naast alle aandacht voor de her-thematisering van de wildwaterbaan, zijn we natuurlijk ook druk bezig met nieuwe souvenirs voor Expedition Zork. Zo voegen we unieke Paraplu Pet toe aan ons assortiment. Hierdoor blijf je gegarandeerd droog tijdens je vaartocht. Want, heel eerlijk, eigenlijk wil je helemaal niet nat worden in een waterattractie. Vanuit dat inzicht lanceren we dit nieuwe souvenir. 

Aflevering #2 Making-of

Alles over de planning, het groen en thematisering

In aflevering twee van de Making-of: Project Expedition Zork word je bijgepraat over het bouwproces. Hoe is het balletje nu precies gaan rollen en wie doet wat bij dit on-going proces? Ook zie je de bouwplaats meer kleur krijgen in de vorm van groen! We vertellen je ook alles over de nieuwe thematisering en je krijgt te meer te weten over de dieren die hun intrek nemen in het Wunderwald!

Update vanaf de bouwplaats

23 maart 2022

Het is bijna nicht bij te houden. Mijn vrienden op de bouwplaats gaan zo ontzettend snel. En over schnellheid kan ik je natürlich van alles vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat... ...also, terug naar de bouw. Ik kijk met jaloersmakende blikken vanuit mijn Bauhaus naar de reusachtige machines waarmee ze aan de slag zijn.

Ik heb het even nagevraagd aan ''de bouwhelmen'' wat ze daarmee precies aan het doen zijn, maar ze waren beton(?) aan het storten voor de vlonders rondom de vijver. Ik kon er géén chocolade van maken, dus kijk hieronder zelf maar. Waar ik ook van houd, is de 'houten' omtimmering rondom mijn fantastische, avontuurlijke creatie over het water. Ze gebruiken zelfs de fraaie rood-witte tweekleur, die ook terugkomt in mijn prachtige Stube in het Wunderwald! 

- Maximus Müller

Aflevering #1 Making-of

Alles over de aanleiding van deze gigantische upgrade

Wat is de aanleiding voor de gigantische upgrade van Expedition Zork en hoe is de bouw begonnen een aantal maanden geleden? Je ziet het in de eerste aflevering van de 5-delige reeks: Making-of: Project Expedition Zork! In deze aflevering komen ook: Jean Gelissen jr. (Algemeen Directeur Toverland), Peter van Holsteijn (Senior Ontwerper) en Jean Gelissen sr. (eigenaar Gelissen Group) aan het woord.

Voortgang op de bouwplaats

9 maart 2022 - Ooggetuigeverslag

'Het buitengebied van het Wunderwald is bijna niet meer te herkennen. De zandvlakte heeft plaatsgemaakt voor een oase van nog meer metershoge bomen en ook is de werkploeg van Maximus Müller druk in de weer met het afwerken van de 'houten omtimmering' van zijn transportsysteem door de bergen. Ik heb me laten vertellen dat ze dit doen met spuitbeton, wat daarna in de juiste vorm en textuur geshaped wordt. Maar heel eerlijk, daar begreep ik maar weinig van. Ohja, in het Bauhaus van de uitvinder zijn blinkende edelstenen te spotten, maar ook dat kon ik maar moeilijk thuisbrengen.''

 

Making-of: Project Expedition Zork

Vanaf 11 maart houden we je ook nog op de hoogte via de Making-of: Project Expedition Zork! Hierin laten we je nog meer zien van de bouwplaats en vertellen verschillende prominenten van de bouw je alles over deze gigantische upgrade. Ontdek hiernaast alvast de teaser van de vijfdelige YouTube-serie. 

Bericht van Maximus

2 maart 2022

Ai, ai, ai. Het heeft me maanden gekost om een transportsysteem te fabriceren dat bestand is tegen weer en wind, maar ook nog eens stevig genoeg is om mezelf te transporteren door alle watervallen. Opeens stuit ik tijdens één van mijn ontdekkingstochten op ''schorriemorrie met enorme tanden'': bevers! Dit harige gepeupel knaagt zich een weg door de houten ondersteuningen van mijn baan. Met alle gevolgen van dien... ik zit met mijn handen in mijn haar. Als dat maar goed gaat.

- Maximus Müller

Groen op de bouwplaats

24 februari 2022

De bouwplaats van Expedition Zork wordt steeds groener! Deze week zijn er namelijk reusachtige bomen gearriveerd. Bij een boomkwekerij zijn met zorg door onze ontwerper en groenspecialist de perfecte boomsoorten uitgezocht. Het gaat om allemaal al volwassen bomen, zodat we meteen meters kunnen maken.

Bericht van Maximus

16 februari 2022

16 februari 2022 | Heb je afgelopen week goed binnengekeken in mijn Bauhaus? Daar ben ik weer flink in de pen (lees: potlood) geklommen voor al mijn hersenspinsels. Ook kan ik je nu met trots een prototype van een Wunderball laten zien, waarmee je de reusachtige ballenbanen af kunt gaan leggen. Uiteraard heb ik ook mijn uiterste best gedaan om het parcours zelf zo avontuurlijk mogelijk te maken. Wie weet is dit de ideale aandrijving voor een nieuwe, toekomstige uitvinding!

- Maximus Müller

Noeste boomstammen

Om met eigen ogen te ontdekken of de geruchten over het moeraswezen waar zijn, heb ik een enorme vaargeul aangelegd. In een noeste, uitgeholde boomstam baan ik me een weg langs stoere rotsformaties, over het uitgestrekte meer en door dichte bossen. Uiteraard is deze - net zoals al mijn andere hobby's - aardig uit de hand gelopen. Zo maak je door het grillige landschap en alle hoogteverschillen, aardig wat spektaculaire watervallen mee.

Om de baan heen heb ik een robuuste houten omtimmering in elkaar geknutseld. Hiervoor heb ik zelfs nog onderdelen uit mijn eigen Stube moeten gebruiken. Om de baan van extra stevigheid en draagkracht te voorzien, is de constructie uitgevoerd in dikke boomstammen die elkaar kruisen met bouten. Als ik hieraan denk, krijg ik weer spierpijn.

- Maximus Müller

Houten chalet gespot

19 januari

Na de vondst van de mysterieuze 'ballenbaan' stuitten enkelen nieuwsgierige aagjes uit het Wunderwald op nóg meer bijzondere ontdekkingen: een compleet houten chalet. Het oogt romantisch met rijkelijk gedecoreerde boeiboorden met sierlijke bloemmotieven. Dit leek het vertrekpunt van de niet verklaarbare ballenbanen te zijn. Het meest opmerkelijk vonden ze nog wel het enorme uurwerk voorop de gevel. De maker van dit bouwsel werd al snel bestempeld als: ''koek-koek''. 

Voortgang op de bouwplaats

12 januari 2022 - Ooggetuigeverslag

''Maximus Müller was even nergens te bekennen, dus hét ideale moment om de bouwplaats eens te inspecteren. De werkzaamheden zijn nú echt begonnen! Binnen gaan de handen uit de mouwen en wordt de 125 meter lange vaargeul aangepakt. Zo is bijvoorbeeld de complete drop gedemonteerd. Deze zal - net zoals de andere baandelen - grondig geïnspecteerd worden en waar nodig onderhouden. Buiten staat de complete vijver droog, waardoor de vijverbak, trackdelen en supports nagekeken kunnen worden. Ook zijn ze daar druk in de weer met het leegrooien van plantsoenen en het verwijderen van bestrating en andere obstakels.''

Twee houten banen

5 januari 2022 - Ooggetuigeverslag

Toevallige passanten troffen in het dichtbeboste woud twee houten banen aan die ze niet meteen konden herleiden. De lengte ervan is na metingen: 125 meter en het baanverloop is grillig met hoogteverschillen en hindernissen. Niet ver van één van de banen vonden ze een bal met daarin de initialen van Maximus Müller. De dorpsbewoners schreven deze vondst toe aan één van zijn nieuwe hobbyprojecten, want er klonken al maanden zaag-, timmer en andere werkgeluiden uit zijn Stube.

Mysterieuze geruchten

5 januari 2022

In het Wunderwald worden geruchten rondgefluisterd over een reusachtig monster dat door de donkere bossen rond zou dwalen.