We halen de bezem door het Land van Toos

In het Land van Toos is het 20 jaar geleden allemaal begonnen. Reden genoeg om daar juist nu weer de bezem door te laten gaan. Er komt o.a. nieuwe muziek én ook de bekende Klimhoed herken je niet meer terug.

02-06-2021 door Martijn van Gerwen

Het Land van Toos was in 2001 al uniek en is dat nu nog steeds. Dit is waar het voor ons allemaal begonnen is. Deze overdekte wereld zag er toen héél anders uit dan nu, maar her en der zie je nog wel zaken van het eerste uur. Junior-coaster Toos-Express, toen nog de Boomerang, is iets dat er al vanaf dag één te vinden is. In 2012 kreeg deze wereld al een grootse thematische make-over, waarbij het deels Oosterse karakter van de wereld nog meer benadrukt werd. En nu gaan we er weer aan de slag.

 

De Klimhoed herken je niet meer terug 
Één van de blikvangers van het Land van Toos is de Klimhoed. En dat is dit 6 meter hoge klimtoestel nog steeds. Na de make-over is deze helemaal onherkenbaar veranderd. De reusachtige zwarte hoed van Toos is een blauw en beigekleurige, magische koepel geworden. Is het je eenmaal gelukt om boven te komen, dan kun je met gemak boven de ook vernieuwde glijbaan pakken. Ook deze heeft een nieuwe, passende beige-kleur gekregen. Bovenop verschijnt ook nog een bijzonder Oosters-torentje van bijna 4 meter hoog, inclusief goudkleurige koepel, waarbij zelfs Toos en Morrel je zullen toelachen! Hierdoor worden deze bekende Toverland-karakters steeds zichtbaarder in het Land van Toos. Bij al deze veranderingen hoort natuurlijk ook een nieuwe naam: Sim sa la Klim! Dit is ook meteen een bijzondere ode aan de oude naam van zweefmolen Djinn, die door het leven ging als de Sim sa la Swing én het Toverhuis als de Sim sa la Kroeg in de beginjaren. 

Nieuw decor Vliegend Tapijt
Het blijft niet alleen bij de Sim sa la Klim, maar ook andere onderdelen van het Land van Toos nemen we onderhanden. Tegenover zweefmolen Djinn vind je sinds de opening 20 jaar geleden de ‘Morrel hopper’, een mini-freefall voor de allerkleinste. Bovenop de top kun je over een tijdje Toos en Morrel terugvinden op een vliegend tapijt. Zo heet de attractie ook sinds de restyle in 2012. Op dit vrolijke en kleurrijke decorstuk zie je ook een Oosterse lamp terug, een directe verwijzing naar de Djinn, de zweefmolen van de Oosterse geesten.

Hieronder zie je de eerste schetsen van het nieuwe Vliegende Tapijt-decor. Hiernaast het definitieve ontwerp. 

Ook het Toverhuis, waar je met een sierlijke zwiep betoverde attributen tot leven kunt wekken, hebben we subtiel onder handen genomen. Wanneer je eenmaal binnen bent, zie je nu bijvoorbeeld het slaapkamertje van Toos, maar ze is er zelf even niet. Kijk bijvoorbeeld eens naar de leuke fotolijstjes aan de muur! Iets verderop vind je de Magiestraat, wanneer je van de centrale fontein naar de Mirakelroute loopt, die je naar het Wunderwald brengt. Ook daar brengen we subtiel veranderingen aan. Kijk hier maar eens goed achter de ramen, want je zult hier de silhouetten nu ook wel herkennen!

Nieuwe muziek
Kijk niet alleen goed rond, wanneer je in het Land van Toos bent, maar spits vooral ook je oren. Er gaat namelijk gloednieuwe muziek draaien. Deze wereld is opgedeeld in een Oosters (de zijde van souvenirshop Bazaar) én Westers gedeelte (het gedeelte rondom de Toos-Express). Deze tweedeling is ook duidelijk terug te horen in de muziek, aangezien beide gedeeltes eigen muziek krijgen.

De aanstekelijke en magische melodie van de twee muziekstukken is gelijk, maar ingespeeld met andere bijpassende thema-instrumenten. De muziek is gecomponeerd door muziekproductiebedrijf IMAscore, dat je ook kunt kennen van de muziek van wing coaster Fēnix, de zomerse klanken in Port Laguna én de nieuwe muziek van Troy in Ithaka! Benieuwd naar de muziek? In aflevering drie van de jubileumpodcast Betoverd met Peter van Holsteijn hoor je al een sample van de nieuwe muziek. Luisteren dus!

Luister podcast en muziek-sample

Een wereld vol vliegensvlugge glijbanen en klim & klauter plezier

Geopende indoor-werelden 
Vanaf zaterdag 5 juni zijn ook alle binnenlocaties van Toverland weer geopend, dus ook de indoor-werelden Land van Toos én Wunderwald! Maak weer ontelbaar veel ritjes in junior-coaster Toos-Express, zwier en zwaai in zweefmolen Djinn en trotseer alle hindernissen van Villa Fiasko. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dan nog niet alle vernieuwigen te ontdekken, maar kom ze vooral spotten de komende tijd! 

Bekijk veelgestelde vragen
Deel blog