Volop onderhoud tijdens onze winterslaap

Op dit moment is Toverland even in winterslaap. Dat zeggen we wel, maar achter de schermen zitten we niet stil. Sterker nog, we voeren volop onderhoud uit.

24/01/2024 | Door Martijn van Gerwen

Na Winter Feelings is Toverland nu even tijdelijk gesloten. In deze tussenperiode, todat Pre-season begint op 10 februari, gaan de handen flink uit de mouwen. Hierdoor kunnen we veel onderhoud en andere werkzaamheden uitvoeren zonder dat je daar als gast last van hebt. We geven je graag een inkijkje bij een aantal bijzondere onderhoudsprojecten. En binnenkort krijg je daarover zelfs nóg meer te horen.

Bobkart in de werkplaats

Bobkart in de werkplaats

Onderhoud aan achtbaantreinen
Zo voeren we achter de schermen onderhoud uit aan verschillende achtbaantreinen. Soms liggen ze hiervoor zelfs helemaal uit elkaar. Hierdoor kan het voorkomen dat de achtbaan tijdelijk even met één trein rijdt wanneer Toverland weer geopend is. Met de grootste zorgvuldigheid worden onderdelen bekeken, onderhouden of vervangen. Zo gebeurt dat bijvoorbeeld ook met de bobkarts van de Maximus' Blitz Bahn. Dat soort projecten doen we veelal in de eigen werkplaatsen.

Nieuwe manier van retracken bij Troy
Over achtbaanonderhoud gesproken, ook bij Troy in themawereld Ithaka, is de jaarlijkse onderhoudsbeurt weer opgepakt. Hierdoor blijft onze hoogste, snelste én langste houten achtbaan van de Benelux in topconditie. Bij deze zogenaamde retrack wordt de bovenste houtlaag (soms bovenste twee lagen) verwijderd en vervangen. Nu gaan we zelfs nog iets verder door het proces te versnellen, waardoor de totale duur van het onderhoud korter wordt.

Nu wordt het complete houtpakket dat de rails vormt vervangen, i.p.v. enkel de twee bovenste lagen. Dat zorgt voor meer werk, maar wel in een korter meerjarenplan van zo'n vier jaar. Daarbij kiezen we bij de bovenste laag voor een andere houtsoort, waardoor Troy langer soepel zal blijven rijden. Tijdens deze onderhoudsklus pakken we net iets meer dan 200 meter van de volledige baan aan. Dit keer zijn de bocht bij de actiefoto én een deel na de 35 meter hoge drop aan de beurt. Dagelijks zijn we hieraan met zo'n 20 personen bezig.

Vervangen van baandelen

Vervangen van baandelen

Al met al een vrij intensieve klus, waarbij we de achtbaan ook zo vaak mogelijk geopend willen houden. Zo proberen we het onderhoud aan alle attracties zoveel mogelijk buiten openingstijden te plannen. Hierdoor is Troy de volledige carnavalsvakantie (10 t/m 18 februari) bijvoorbeeld gewoon geopend. Daarna pakken we het onderhoud weer op t/m 29 maart. In de openingstijdenkalender zie je precies of Troy in onderhoud is tijdens je bezoek.

Onderhoud bij Djengu River
Ook elders in het park zitten we niet stil. Zeker bij wildwaterbaan Djengu River zorgt het onderhoud nu even voor een vreemd gezicht. Waar normaal kolkend water door de baan stroomt, staat deze nu volledig droog. Ook de ronde bootjes van de waterattractie liggen op het droge, want ook de overloopvijver - waar de boten normaal gestald liggen wanneer de attractie niet in gebruik is - wordt meegenomen. Daarnaast is de volledige loopband verwijderd, waarmee de vlotten vanuit het water het station in worden gebracht. Deze zal volledig vervangen worden.

Tolly Molly wordt weer extra kleurrijk
In de Magische Vallei wordt nog een attractie grondig onder handen genomen. Zo krijgt de watercarrousel Tolly Molly een grote opknapbeurt. Alle fantasiedieren zijn inmiddels demonteerd en de gigantische schelp in het midden is verwijderd. Deze worden op een externe locatie gestraald en opnieuw gecoat. Vervolgens decoreren we ze zelf bij Toverland, zodat ze weer lekker vrolijk en frisgekleurd kunnen ronddobberen. Over Dwervel Molly - die normaal lustig op haar hoorn blaast, zodat de waterdieren ontwaken - ontfermen we ons ook deels zelf. Je kunt vanaf 30 maart weer je rondjes maken door het water bij Tolly Molly.

Port Laguna: opbouw parkshow én vernieuwde gevels
In entreegebied Port Laguna worden de laatste kerstbomen opgeruimd en gaan we ons weer klaarmaken voor het nieuwe seizoen. Zo maakt ook de houten almhut plaats voor het imposante decor van parkshow Aqua Bellatores. De kleurrijke geveltjes zullen ook dit jaar weer voor een extra vrolijk beeld zorgen in het gebied. 

Dat gebeurt ook door het onderhoud dat we plegen aan de andere bebouwing in deze themawereld, want ook deze worden grondig onder handen genomen. Eén voor één worden de gevels aangepakt van o.a.: de souvenirshops Mundo Magica en de Magistralis' Magic Store, maar ook bijvoorbeeld take-away Manaña. Hierdoor heb je er als bezoeker zo min mogelijk last van. Na deze opknap- en schilderbeurten staat ook Port Laguna er weer extra fleurig bij! 

Binnen- en buitenattracties

Binnen- en buitenattracties

Eerder genieten tijdens Pre-season
Vanaf 10 februari is Toverland weer geopend! Voorafgaand aan ons zomerseizoen, waarbij we dagelijks geopend zijn, kun je toch al van het park genieten! Tijdens Pre-season is het park de volledige carnavalsvakantie (10 t/m 18 februari) open van 10:00 tot 18:00 uur. Daarna kun je het park bijna iedere woens- en weekenddag bezoeken t/m 22 maart. Vanaf 23 maart zijn de parkpoorten weer iedere dag geopend.

Voordeel van deze periode is dat de tickets extra goedkoop zijn. En 7 dagen van te voren ontvang je ook nog 7 euro korting! Doe er dus je voordeel mee en maak extra voordelig ritjes in je favoriete binnen- en buitenachtbanen. En misschien laat het zonnetje zich wel zien en durf je zelfs een wildwaterbaan aan. Veel van het onderhoud, waar je over gelezen hebt, is dan al afgerond óf heb je geen hinder van. Tip: bekijk voor je bezoek altijd even onze openingstijdenkalender, zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Deel blog