Paard van Troje wordt herbouwd

Voor het eerst in de geschiedenis van Toverland gaat het Paard van Troje uit elkaar. We bouwen het volledig opnieuw op met nieuw hout, andere kleuren en extra details.

24/01/2024 | Door Martijn van Gerwen

Zeg je themawereld Ithaka, dan zeg je houten achtbaan Troy. Zeg je Troy, dan zeg je het iconische Paard van Troje. Maar nu even niet, want van het enorme gevaarte is op dit moment weinig over. Gelukkig met een goed doel, want we gaan het complete houten paard opnieuw opbouwen. Sinds 2007 is de houten gigant terug te vinden in de Griekse themawereld. In de tussentijd is er natuurlijk wel onderhoud gepleegd, maar nooit op deze schaal. Het is de eerste keer dat het gehele paard volledig opnieuw opgebouwd wordt. Dat maakt de klus ook zo bijzonder, maar tegelijkertijd ook arbeidsintensief.

Rails van Troy in de 'manen'

Rails van Troy in de 'manen'

Nieuwe details
Het paard zal ook een iets andere uitstraling krijgen dan voorheen. Doordat het volledige paard twee keer zal worden gebeitst, zal deze extra beschermd zijn tegen de weersinvloeden. Maar dat niet alleen, het zal er hierdoor nóg authentieker uitzien. Daarnaast mag je nieuw ontworpen decoratie óp het paard verwachten in diverse kleuren. Ook zullen er elementen uit de naastgelegen houten achtbaan verwerkt gaan worden. Zo zul je de stalen rails van Troy zien terugkeren in de opstaande manen. Hierdoor koppelen we het paard nóg meer aan de attractie.

Ieder plankje is uniek
Het paard is 8 meter hoog, 2,5 meter breed en van kop tot staart zo'n 10 meter lang. Dit is goed voor ongeveer 230m2 hout en 6000 schroeven. Het beest is natuurlijk niet rechttoe rechtaan, dus letterlijk ieder plankje is uniek en moet passend gemaakt worden om de vorm van het paard te krijgen. We kiezen nu voor Larikshout en beitsen het twee keer. Hierdoor zal de levensduur van het nieuwe paard extra verlengd worden. Hij kan er zo weer minstens 25 jaar tegenaan. We voeren de gigantische klus helemaal zelf uit met Toverland-medewerkers, waarbij het een co-creatie is van verschillende afdelingen. 

Ook de strijdtorens worden aangepakt
Deze grootschalige renovatie kost tijd. Zo zijn we er net na de laatste openingsdag van Winter Feelings aan begonnen. De verwachting is dat het paard eind maart weer volledig te zien zal zijn. Maar het blijft niet alleen bij het paard, want ook de stoere strijdtorens die je toegang zijn vanuit het buitengebied van het Wunderwald worden grondig aangepakt. Hierbij zijn de zogenaamde kantelen op dit moment bijvoorbeeld volledig verwijderd en deze zullen later weer volledig hersteld terugkeren. Hierdoor is ook je binnenkomst in themawereld Ithaka straks weer fris en fruitig.

Deel blog