Laadpalen, zonnepanelen en nog meer duurzame initiatieven

Vanaf begin april is de parkeerplaats uitgerust met twintig laadpunten. Ook zijn en worden er zonnepanelen geplaatst op onze daken, waarmee we uiteindelijk 31% van ons eigen energiegebruik opwekken. En dit zijn nog maar een paar van alle ontwikkelingen.

23-03-2023 door Martijn van Gerwen

20 oplaadpunten
Kom je met een elektrische auto naar Toverland? Vanaf begin april is het mogelijk om deze op te laden bij één van de twintig laadpunten. Deze bevinden zich op de hoofdparkeerplaats en worden via bebording duidelijk aangegeven. Hierdoor zal de indeling van het parkeerterrein iets aangepast worden, waardoor ook de parkeerplaatsen voor mindervalide bezoekers zich dichter bij de ingang bevinden.

Zonnepanelen: we gaan 31% van onze eigen energie opwekken
Vorig jaar hebben we het al in gang gezet, maar we gaan er dit jaar ook nog mee door: de aanleg van zonnepanelen. Afgelopen jaar zijn we druk geweest met de aanleg van een gigantisch zonnepark op het dak van het indoor themagebied Wunderwald. Ook op het dak van het stationsgebouw van wing coaster Fēnix en de werkplaats van de Technische Dienst daarachter zijn honderden zonnepanelen bevestigd. In totaal omvat de complete investering ruim 3800 zonnepanelen.

''Een bijzonder mooie en duurzame stap om ook op dit gebied een steentje bij te dragen aan de duurzaamheid van Toverland'', vertelt Algemeen Directeur Jean Gelissen jr.. En daar blijft het niet bij, want later dit jaar zal het één hectare grote dak van het overdekte Land van Toos volgen. Om dit mogelijk te maken zal ook het dak opnieuw geïsoleerd worden, wat ook meteen zorgt voor betere akoestiek in deze overdekte themawereld. ''Een typisch voorbeeld van een win-win-situatie'', vult Jean verder aan. Wanneer alle daken voorzien zijn van zonnepanelen, zullen we 31% van ons eigen energieverbruik opwekken.

Gasloos verwarmen
De overdekte locaties Land van Toos en Wunderwald gaan we volledig gasloos verwarmen. Aan het einde van het jaar zullen we met dit project starten, bij beide indoor-werelden. Dat is een flinke stap vooruit, want hiermee verminderen we het gasverbruik in één klap met 75% op jaarbasis! Daarnaast hebben we de afgelopen jaren in het Land van Toos alle verlichting omgezet naar ledverlichting. Ook bij alle nieuwe toevoegingen, zoals de uitbreiding van Avalon, zetten we daar natuurlijk vol op in.

Test met disposables
Bij het overdekte foodcourt Waldstube voeren we in de loop van 2023 een pilot door met duurzame disposables. Hierdoor beperken we ons afval en het gebruik van kartonnen bakjes, drinkbekers en andere verpakkingen. Op een later moment informeren we je graag over de precieze werkwijze, maar ook dit is een mooie stap voor een duurzame toekomst.

Deel blog