Deze klussen doen we deze winter

Het is door de landelijke lockdown stil in Toverland, maar niet in onze werkplaatsen. Achter én nu ook voor de schermen zijn we druk bezig met het jaarlijkse winter-onderhoud aan verschillende attracties. We nemen je graag mee door onze onderhoudskalender

22-12-2021 door Martijn van Gerwen

Jaarlijkse retrack
Ook dit jaar zetten we onze jaarlijkse traditie voort en gaan de werkhandschoenen aan bij houten achtbaan Troy in themawereld Ithaka. Zo nemen we iedere winter de tijd om een groot deel van de baan te retracken. Dit jaar is dat 150 meter, dus dat betekent 300 meter rails. Specifiek gaat het om de baandelen bij de remmen, een gedeelte tussen de zogenaamde 'triple cross' (waar veel baandelen elkaar kruisen), de afdaling dichtbij de parkeerplaats en de horseshoe-bocht een stukje verderop in de baan. Deze bijzondere klus is ieder jaar hard nodig, omdat  een houten achtbaan altijd meer aandacht nodig heeft dan bijvoorbeeld een stalen coaster. Mocht je niet weten wat een retrack is, dan leggen we het graag voor je uit. Bij deze klus vervangen we zowel de rail als het onderliggende hout. Het spoor waarover de Troy-treinen rijden bestaat uit acht lagen hout. Dit is een erg sterke houtsoort, dat de krachten van o.a. een voorbij denderende trein goed op kan vangen.

De bovenste en achtste laag hout wordt, naast de rails, vervangen en voorzien van nieuw vers hout. Hierdoor voelt je ritje in de langste, hoogste en snelste houten achtbaan van de Benelux altijd comfortabel aan. In totaal vervangen we binnen 10 jaar de complete baan, zodat we de levensduur van onze geliefde houten gigant blijven verlengen. Doordat we op dit moment tijdelijk gesloten zijn door de landelijke lockdown, is de retrack vervroegd. Zo zijn we er op dit moment al druk mee aan de slag. Eerder stond deze op de planning voor ná de kerstvakantie.

Beurt voor de Theekopjes
In het Land van Toos zijn we bezig met de familieattractie Theekopjes. Deze attractie krijgt vrijwel een volledige mechanische revisie, zodat de attractie er hierna weer jaren tegenaan kan. In 2017 is de attractie al op elektrische vlak onder handen genomen. Het uiterlijk van de bontgekleurde koppen blijft onveranderd nadat deze attractie zal heropenen in de loop van 2022. Houd voor een exacte openingsdatum onze openingstijdenkalender in de gaten.

Één grote puzzel van onderdelen
Ook de buitenachtbanen worden grondig onder handen genomen. Zo ligt bijvoorbeeld één van de treinen van Fēnix compleet uit elkaar. Deze talloze losse onderdelen, van kappen tot vinnen en bouten en guide-wielen, liggen nu als een reusachtige puzzel in de opslagloods áchter en boven het stationsgebouw van onze wing coaster. Ook staat één van de treinen in de remise. Het in en uit elkaar halen van een Fēnix-coach kost zo’n zeven weken, waarbij er uiteraard ook een volledige controleronde aan te pas komt.

Voor even uitgedraaid
Niet alleen de treinen van Fēnix, maar ook die van spinning coaster Dwervelwind liggen compleet uit elkaar om eens goed onder de loep te nemen. Deze intensieve vorm van onderhoud wordt vooral uitgevoerd voor non-destructief onderzoek. Daarbij wordt ook gekeken naar eventuele scheuren en slijtage. Waar nodig worden er dan onderdelen opgefrist of vervangen. Al deze losse onderdelen zorgen ieder jaar weer voor een bijzonder tafereel in de werkplaats.

Op het droge
Spinning coaster Dwervelwind is niet de enige attractie in de Magische Vallei die een grondige onderhoudsbeurt krijgt. Want ook het bassin van water-carrousel Tolly Molly staat op dit moment leeg en de vaarschuitjes staan op het droge. Datdezelfde geldt voor de ronde vlotten van wildwaterbaan Djengu River. Doordat er géén water in de bak van Tolly Molly zit, kunnen we de ‘armen’ waar de schuitjes aan zitten controleren en de bootjes zelf ook van onderhoud voorzien. Bij de naastgelegen klimtouwattractie Coco Bolo zijn we bezig met een extra grondige klus. Naast het jaarlijkse onderhoud wordt hier o.a. de complete staalkabel vervangen.

Klussen in Avalon
Wanneer je nu door outdoor-themawereld Avalon zou lopen, ziet het er compleet anders uit dan je gewend bent. De verbindende factor van deze themawereld, de vijver waarover boatride Merlin's Quest gaat, staat volledig leeg. Dat gebeurt ieder jaar wanneer het zomerseizoen ten einde is. Hierdoor kunnen we de vaargeul inspecteren en voeren daarbij ook onderhoud uit aan de pompen. Ook de boten worden uit de vaart gehaald, om ze op het droge te voorzien van een flinke onderhoudsbeurt.

Nog meer werkzaamheden
En daar blijft het niet bij, want ook een trein van de Booster Bike wordt volledig uit elkaar gehaald voor inspectie. In de periode dat we gesloten waren, tussen de weekenden met Magische Winterweken door, zijn er daarnaast enkele baandelen van de bobkart Maximus’ Blitz Bahn vervangen. Al deze werkzaamheden zijn voor een goed doel: dat je nóg langer van onze attracties kunt blijven genieten!

Project: Expedition Zork
We zitten niet stil, zoals je vast al had gemerkt. Als kers op de taart, pakken we deze winter ook nog uit met de gigantische upgrade van wildwaterbaan Expedition Zork. Hier gaan we niet alleen aan de slag met de landscaping, het uitdiepen van de storytelling en het verder verfraaien van de attractie, maar kijken we ook kritisch naar de techniek en de constructie. Diverse constructie-onderdelen zullen dan ook gestraald en waar nodig vervangen worden. Via het online Maximus' Bauhaus houden we je op de hoogte van updates, de laatste details en exclusieve inkijkjes op de bouwplaats.

Ontdek alles over de upgrade
Deel blog