Waterspeelplaats: Sparky's Splash Dock

Aan de oever van The Flaming Feather verschijnt medio 2023 een uitgebreide en compleet gethematiseerde waterspeelplaats: Sparky's Splash Dock. Samen met Koen Huijben, één van de ontwerpers van Toverland, lopen we met je door het ontwerp.

26-01-2023 door Martijn van Gerwen

Het is feest in Avalon, het gevaar van ijsheks Morgana is geweken nu ze veilig in de kerkers opgesloten zit. En waar het feest is, wordt gegeten en gedronken. Sinds jaar en dag vervoeren de boten van Merlin's Quest manden vol appels, specerijen en andere handelswaar. Kijk de volgende keer maar eens goed achterop de boten als je daar instapt. Deze voorraad komt aan de oever voor bedieningsrestaurant The Flaming Feather aan land.

Eerder was deze plek nog niet ontdekt, tot nu. Want het nieuwsgierige draakje Sparky was je voor. Wanneer jij net zo speels bent als hij, maak je hier kennis met een uitgebreide waterspeeltuin met verschillende elementen. Het draakje heeft een prominente plek gekregen in de waterspeeltuin en zal interactie aangaan met de voorbijvarende boten. Ontwerper Koen lacht: ''Als de wind verkeerd staat moet je hier misschien wel oppassen dat je niet nat gaat worden. Sparky zwiert namelijk avontuurlijk op en neer aan een lekkende ton, die met een kraan van één van de boten werd gehesen.''

Helemaal ín thema
Sparky's Splash Dock is niet zomaar een waterspeelplaats, maar alle speelelementen zijn compleet meegenomen in het thema. Hier speel je met water tussen tonnen, waterspuwende potten en pannen en een échte waterput. Koen vertelt: ''Het feest dat ín The Flaming Feather gaande is, zie je nu ook buiten terug. De waterput op het plein is lekgeraakt en heeft een klein riviertje veroorzaakt, prima omstandigheden om lekker in te spelen! Door middel van voorraadkisten kun je toch oversteken zonder natte voeten te halen. Ook staat er een magische tobbe die voorheen werd gebruikt voor de vuile vaat, maar waar nu aan alle kanten water uit stroomt. In alles zul je merken dat je je hier op het bevoorradingsdock van The Flaming Feather bevindt.''

Onderdeel van het stralend middelpunt
''Er was een grote wens om een waterspeelplaats toe te voegen aan Avalon. Deze was er natuurlijk al wel, maar Sparky's Splash Dock wordt écht veel groter en voorzien van schaduwplekken door nieuwe bomen. Over de perfecte locatie was weinig discussie nodig. Bedieningsrestaurant The Flaming Feather wordt door alle uitbreidingen hét stralend middelpunt van Avalon, dus daar moest deze waterspeeltuin komen.'' Een ander voordeel: de buitenterrassen van The Flaming Feather zijn dichtbij. Koen vult aan: ''Als ouder kun je daar rustig een hapje en drankje doen in de zon, terwijl de kids lekker spelen. Hier kun je op veilige afstand een oogje in het zeil houden, maar samen spelen kan natuurlijk ook.''

Bepaal de waterstroom
Koen: ''Centraal in de waterspeelplaats is een rivier te vinden. Kinderen kunnen de hoeveelheid water die daarin terecht komt zelf bepalen en beïnvloeden. De watergoten bij het riviertje zullen namelijk meerdere sluisjes, openingen en kantelbare elementen bevatten waardoor je de stroom zelf kunt sturen." Koen vervolgt: ''We hebben gekozen voor een type speelplaats waar je heerlijk met water kunt spelen, zonder dat je écht doorweekt raakt''. Je ziet in Toverland op verschillende plaatsen waterspeeltuinen of waterelementen terugkomen, bij Sparky's Splash Dock voegen we een extra verhalende laag toe. ''Hierdoor passen de speelobjecten perfect binnen de wereld die we hier willen scheppen'', vult Koen aan.

Een bijzonder ontwerp
Voor de waterspeelplaats werken we weer samen met een voor ons bekende, Oostenrijkse partij. Hierdoor kunnen we verder gaan dan de standaard elementen en deze volledig naar onze eigen hand zetten. ''Vorig jaar hebben ze bij de uitvoering van de avontuurlijke ballenbanen van de Maximus' Wunderball bewezen dat we een mooie samenwerking kunnen aangaan. Deze zetten we nu weer voort bij Sparky's Splash Dock. Ook werken we samen met een traditionele blacksmith, zodat we alle smeedijzeren ornamenten écht binnen Avalon kunnen laten passen."

Let op de details
Ben je niet zo'n held met water? Ook dan is het medio 2023 een heel avontuur om deze nieuwe waterspeelplaats te ontdekken. Er zijn namelijk verschillende details toegevoegd, die het verhaal onbewust aan je vertellen. De aanwezigheid van Sparky, die je net voor is geweest, is natuurlijk merkbaar. Zo zullen er her en der wat pootafdrukken, klauwsporen of brandplekken terug te zien zijn. ''Natuurlijk gaan we die niet nu al allemaal verklappen, want het is de kunst om straks zelf achter alle details te komen'', sluit Koen af.

Rolstoelvriendelijke omgeving
Bij het ontwerp van Sparky's Splash Dock hebben we bewust gekeken naar de toegankelijkheid. Koen vervolgt: ''Na een brainstorm over welke speelelementen de doelgroep het meest zouden aanspreken, hebben we een eerste ontwerp gemaakt en schetsmatig in een 3D-computermodel omgetoverd. Daarbij hebben we zelfs met een VR-bril rondgekeken, om te kijken of het zo overkwam als we bedacht hadden. Door het gebruik van deze technieken kregen we ook inzicht in de toegankelijkheid. Iets dat we ook belangrijk vonden is dat de waterspeelplaats rolstoelvriendelijk is. Zo is het wanneer je in een rolstoel zit bijvoorbeeld mogelijk om alle speelelementen te bereiken, zonder obstakels tegen te komen."

Blijf ons volgen
Het blijft niet alleen bij Sparky's Splash Dock, want Avalon wordt nóg rijker. Zo deden we vorige week de bijzondere Toverklok Pendulus Magicus al uit de doeken. En vergeet natuurlijk ook de 4 nieuwe attracties niet: vliegtuigmolen Pixarus, family droptower Dragonwatch, de rondrit Garden Tour en dynamische carrousel Jumping Juna. Ook komende weken trekt de mist steeds weer een beetje verder op. Blijf onze socials: Facebook, Instagram en Twitter iedere week goed in de gaten houden en verlies onze themapagina niet uit het oog!

Deel blog