Bijzondere feitjes en weetjes over Toverland

Toverland is niet zomaar een attractiepark; het is een plek vol magie. Er valt zoveel te vertellen over Toverland, dat we je graag al onze bijzondere feitjes en weetjes met je delen.

15-12-2023 door Jorn Ernst

Als we iets belangrijk vinden bij Toverland, dan is het wel onze gast. Die staat centraal in alles wat we doen. We zetten ons dagelijks met meer dan 300 medewerkers in voor het creeëren van magische gelukservaringen, die kunnen groot en klein, voor én achter de schermen zijn.

Snelstgroeiende attractiepark van Nederland
Toverland verwelkomde haar eerste bezoekers op 19 mei 2001 en is nu dus 22 jaar oud. In de tussentijd heeft ons attractiepark een indrukwekkende omvang van meer dan 25 hectare bereikt, en is het de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste themaparken in de Benelux. Je vindt in Toverland anno 2023 meer dan 40 attracties en shows. Hiermee is Attractiepark Toverland het snelstgroeiende attractiepark van de Benelux! Een bijzonder hoogtepunt in de geschiedenis van het park vond plaats in 2022, toen we voor de eerste keer in onze geschiedenis meer dan 1.000.000 bezoekers mochten verwelkomen. Een mijlpaal waar we bijzonder ontzettend trots op zijn!

6 themawerelden
Waar we meer dan 20 jaar geleden begonnen met het Land van Toos is Toverland nu uitgegroeid tot 6 volledig gethematiseerde en immersieve werelden. Deze vertellen allemaal hun eigen verhaal. Dat doen we niet overal letterlijk, maar soms ook impliciet. In 2018 groeide het park bijvoorbeeld gigantisch en werd meer dan 1,5 keer zo groot. Zo opende Port Laguna zich, niet alleen een entreegebied, maar ook een idylisch havenstadje dat de thuishaven vormt voor de Familie Magistralis. Deze strandjutter-familie zorgt ervoor dat de minder goede magie snel verdwijnt, wanneer deze aanspoeld in de laguna. Dat verhaal vertellen we dagelijks aan onze gasten. 

Avalon en Ithaka
In de middeleeuwse themawereld Avalon is het feest. Hier is ijsheks Morgana verslagen, dus de vaandels wapperen en de muziek schalt feestelijk. Hier vier je het bourgondische feest mee, helemaal door de komst van vier gloednieuwe attracties in 2023. Bijzonder praradepaardje daar is vliegtuigmolen Pixarus. Deze staat op een dusdanig uniek en fotogenieke locatie middenin de helix (schuingekantelde bocht) van de al eerder verschenen wingcoaster Fenix uit bouwjaar 2018. In In Ithaka beleef je sensationele avonturen in het oude Griekenland met ondermeer de recordbrekende houten achtbaan Troy.

Attractie Dwervelwind: Een kleurrijke achtbaan met karretjes die volledig om hun as draaien

Magische Vallei en Wunderwald
De Magische Vallei  is een dromerige vallei vol unieke belevenissen en een diverse verscheidenheid aan avontuurlijke attracties. Is het weer even wat minder? Dan trek je je met gemak terug in de twee volledig overdekte werelden. Hierdoor is Toverland een ideale all-weatherbestemming. In de indoor-wereld Wunderwald staan je Oostenrijkse avonturen op je te wachten!

Land van Toos
In het naburige Land van Toos laat één van de Toverland-mascottes Toos Toverhoed je maar al te graag haar vliegensvlugge glijbanen, razende achtbaan en indoor speeltuinen zien! Zo is er in Toverland is er voor ieder wat wils. Zowel de thrillseekers die houden van razendsnelle achtbanen als de jongste kinderen, ouders en grootouders kunnen hier plezier beleven tijdens een magisch dagje uit in eigen land.

Hoogste Google Review-score
Alle medewerkers van Toverland doen elke dag weer hun best om iedere gast een magische dag te bezorgen. Gelukkig zien we dit ook terug in feedback van onze gasten. Zo scoort het attractiepark op Google Reviews een 4,6 van de 5 sterren. Dit is de hoogste Google Review-score van Nederland! Ook heeft Toverland in 2022 de tweede plek gewonnen bij de ANWB uitreiking voor: 'Leukste uitje van Nederland'.

Internationale prijzen
Ook international is Toverland afgelopen jaar in de prijzen gevallen. Op de jaarlijkse vakbeurs van de vrijetijdsindustrie, IAAPA Expo Europe, sleepten we twee gouden en drie zilveren awards in de wacht. Toverland won o.a. de gouden Park World Excellence Award voor 'Best Regional Park of the Year'. Alle nieuwe attracties die recent in themagebied Avalon zijn toegevoegd, werden beloond met de award: 'Best Ride(s) of the Year'. En daar bleef het niet bij, want Toverland ging er ook nog naar huis met met twee zilveren European Star Awards voor: 'Europe's Best (Regional) Theme Parks' en 'Europe's Best New Attractions'. Daarnaast viel de gloednieuwe vliegtuigmolen Pixarus in themagebied Avalon in de prijzen bij het vaktijdschrift ParkScout-Plus en ontving daarvoor ook een zilveren award.

Meer dan 40 attracties en shows
Toverland heeft meer dan 40 verschillende attracties en shows, waaronder vijf achtbanen en twee waterattracties. Alle achtbanen van Toverland hebben een bijzondere eigenschap. Zo wordt de Boosterbike gelanceerd tot wel 75 km/uur en dat terwijl je op een échte motor zit! Deze was tijdens de bouw van de achtbaan in 2004 uniek in zijn soort en geldt ook nu nog steeds als prototype voor dit achtbaantype.

Unieke achtbanen vol records
Achtbaan Dwervelwind gaat 75 km/uur en is een zogenaamde 'spinning coaster'. Dit betekent dat de karretjes van de achtbaan volledig om hun eigen as draaien, wat zorgt voor een duizelingwekkende rit. Achtbaan met de meeste records is Troy. Deze houten gigant is met zijn baanlengte van 1077m, 35m hoogte en snelheid van 90 km/uur de langste, hoogste en snelste van de hele Benelux! 

In themagebied Avalon vind je wingcoaster Fēnix. Vanaf 40 meter hoogte vlieg je hier met een unieke divedrop (uniek achtbaanelement) met 95km/uur naar beneden en ga je drie keer over de kop met je benen los! In het Land van Toos vinden we een ideale instap-achtbaan voor de kleintjes, de Toos-Express. Dit bontgekleurde treintje lijkt heel onschuldig, maar raast over snelle heuvels en scherpe bochten met wel 60 km/uur tussen de attracties door.

Deel blog