Backstage: kijk mee bij de retrack van Troy

Ook deze winter steken we onze handen weer uit de mouwen. Ondanks dat onze buitengebieden in winterslaap zijn, zitten we er niet stil. Sterker nog, onze collega’s van de Technische Dienst zijn druk bezig om achtbaan Troy op te knappen.

28-11-2019 door Martijn van Gerwen

Troy is binnen het achtbaan-arsenaal van Toverland een bijzondere baan. Naast alle stalen banen, zoals Fēnix en Dwervelwind, is Troy van hout. Niet alleen de manier van bouwen, maar ook de constructie is anders. Al eens goed gekeken hoeveel moeren en bouten er in de baan verwerkt zitten? Verder is de houten achtbaan de hoogste, snelste én langste van de hele Benelux! Een bijzondere titel die de houten gigant al sinds 2007 draagt.

De afgelopen zes jaar is de winterperiode aangegrepen om de baan op verschillende punten een onderhoudsbeurt te geven. Ook dit jaar weer! Uiterlijk wordt de gehele baan van 1077 meter geretrackt. Dat betekent dat de rails waar de karretjes overheen rijden vervangen worden, zodat de achtbaan weer jaren meekan. 
 

Wat gaan we dit jaar doen? 
Dit jaar wordt er 198 meter, zowel de linker- als rechterkant van de baan geretrackt. In totaal zijn er dagelijks acht personen hard aan het werk om 396 meter baan te voorzien van nieuwe rails. De houten balken waar de stalen rails op liggen, bestaan uit 8 lagen hout. Hiervan worden de bovenste twee lagen vervangen en geheel vernieuwd. Vervolgens worden de rails, waar de trein overheen rijdt, terug gemonteerd.

Van de gehele baan van 1077 meter is (inclusief het huidige onderhoud) de afgelopen jaren nu 797 meter opnieuw aangebracht. Hierdoor blijft de baan in topconditie en kun je comfortabel een ritje in Troy blijven maken. Om de werkzaamheden uit te voeren tijdens welke weersomstandigheden dan ook, is de baan tijdelijk voorzien van een overkapping. Zo kunnen onze medewerkers van de Technische Dienst comfortabel doorwerken. Vóór de kerstvakantie pakken we twee delen van de baan aan: de 90 graden bocht en en een gedeelte, in vaktermen - de horseshoe - verderop in de baan. Tijdens de Magische Winterweken - van 21 december 2019 t/m 5 januari 2020 - kun je weer genieten van een heerlijk winters ritje Troy. Na de Magische Winterweken zal er nog een retrack plaatsvinden van de remmensectie, het gedeelte waar de treinen afremmen voordat ze het station in rollen. 

Treinen van Troy
Ook de treinen van Troy krijgen deze winter een opknapbeurt. Dat gaat na de kerstvakantie gebeuren, waarvoor beide treinen van de baan gehaald zullen worden. Ieder jaar vindt er vast onderhoud plaats aan de voertuigen én wordt alles nog eens extra nagekeken. Ook worden de decoratieve schilden vervangen, die aan de zijkant van de trein zitten. Ze geven de trein een eigen en uniek uiterlijk. Wist je eigenlijk dat je zelf ook eigenaar kunt worden van zo'n schild!? In souvenirshop de Bazaar in het Land van Toos kun je voor € 100,- een Troy-schild aanschaffen. Let op: op = op!

Het stoere gebied: Ithaka
Houten achtbaan Troy is de blikvanger van themawereld Ithaka, dat haar naam dankt aan de Griekse mythologie. Daarvan kun je ook het bekende houten paard van Troje kennen, dat vlak voor het stationsgebouw staat. Als je groter bent dan 1.20 meter kun je zelfstandig een ritje maken in onze houten achtbaan. Doe je het liever wat rustiger aan? Dan kun je hier ook nog de Paarden van Ithaka én schommelschip Scorpios terugvinden!  Goed nieuws: tijdens de Magische Winterweken van 21 december 2019 t/m 5 januari 2020 is ook Ithaka geopend! 

Feitjes over Troy:

  • Fabrikant: Great Coasters International (Amerikaanse achtbaanbouwer, bekend om haar houten achtbanen)
  • Hoogte: 35 meter
  • Lengte: 1077 meter
  • Snelheid: 90 km/h
  • Duur: 1.50 minuten  
Meer weten over Troy?

Bekijk Troy in 360 graden!

Bekijk Troy in 360 graden!

Thuis in houten achtbaan Troy stappen? Dat kan met onze 360 graden onrides op ons YouTube-kanaal. Heb je een VR-bril in huis? Dat maakt de beleving extra compleet. 

Liever via YouTube bekijken?