3D geprinte karakters basis voor bijzondere Toverklok

Uitbreiding Avalon

19-01-2023
Het stationsgebouw van de Garden Tour, één van de nieuwe attracties in Avalon, krijgt een bijzondere blikvanger: Pendulus Magicus. Samen met Patrick van Meijl, één van de ontwerpers van Toverland, duiken we in het productieproces van deze Toverklok.

Niet alleen de 4 nieuwe attracties gaan voor meer leven zorgen in Avalon, maar ook een vijftal, bijzondere belevingselementen. Eén daarvan is de 8,5 meter hoge Toverklok: Pendulus Magicus. Wanneer je medio 2023 vanaf bedieningsrestaurant The Flaming Feather naar de fantasierijke rondrit Garden Tour loopt, valt het bijzondere ontwerp meteen op! Om de zoveel tijd geeft dit muzikale kijktafereel een bijzondere show weg van een aantal minuten met o.a. 9 bewegende figuren en ongeveer 20 bewegende elementen. Om een idee te krijgen van het daadwerkelijke ontwerp zijn onze ontwerpers in de weer geweest met 3D-geprinte figuren die de basis waren voor de daadwerkelijke figuren. Het 3D 'boetseren' van de karakters vindt plaats bij Toverland, dat maakt het proces natuurlijk extra bijzonder voor ons.

Werken met 3D-modellen
''Het is niet de eerste keer geweest dat we 3D geprinte modellen gebruiken voor nieuwe attracties binnen Toverland'', vertelt ontwerper Patrick van Meijl. Bij de upgrade van wildwaterbaan Expedition Zork is er vorig jaar namelijk voor de eerste keer gebruik gemaakt van deze techniek. ''Toen zijn tijdens de productie de mallen geprint voor de hoofden van hoofdfiguur Zork en de baby's die je tegenkomt in de grot. Nu gaan we wel voor het eerst zo uitgebreid in het ontwerpproces al aan de slag met 3D-modellen. Inmiddels hebben we zoveel van deze figuurtjes, dat ons kantoor er helemaal vol mee ligt.''.

Bij de uitbreiding van Avalon zetten we in op extra leven in het gebied, dat gaat gepaard met verschillende nieuwe karakters, waaronder ín de bijzondere Pendulus Magicus. ''Alle figuren worden na de eerste schetsen op papier, in een digitaal boetseerprogramma uitgetekend. Dat zorgt niet alleen voor ons voor meer ruimtelijk inzicht, maar vooral ook voor de partijen die de figuren uit gaan werken. Het zorgt ook voor andere inzichten, bijvoorbeeld waar onderhoudsluiken kunnen komen en hoe we deze het beste kunnen verstoppen''.

Bijzonder ontwerp
Ook de behuizing van de Toverklok zelf met alle tierelantijntjes, bewegende elementen, openslaande luiken en gordijntjes is een bijzonder ontwerp. Er komt heel wat techniek bij kijken om dit kijktafereel te realiseren. ''Het is een bijzondere puzzel, omdat het ontwerp andersom is: onder smal en boven breed. Hierdoor is het een uitdaging om alle techniek kwijt te kunnen en natuurlijk ook bereikbaar te houden voor onderhoud'', vult Patrick aan.

Blijf ons volgen
De Toverklok is de eerste van de vijf bijzondere belevingselementen die we naast vliegtuigmolen Pixarus, family droptower Dragonwatch, de rondrit Garden Tour en dynamische carrousel Jumping Juna toevoegen aan themawereld Avalon. Ook komende weken trekt de mist steeds weer een beetje verder op. Blijf onze socials: Facebook, Instagram en Twitter iedere week goed in de gaten houden en verlies onze themapagina niet uit het oog!

Deel blog