20 jaar Wunderwald: vier het met ons mee

Hiep hiep hoera, themawereld Wunderwald mag 20 kaarsjes uitblazen. Reden voor een feestje en om terug te blikken!

02/07/2024 | Door Martijn van Gerwen

Na indoor-speelwereld Land van Toos was het al snel duidelijk, er moest nóg meer bij! En in 2004, drie jaar na de opening van Toverland, was het al tijd voor de eerste uitbreiding. Niet in de bestaande themawereld, maar deze kreeg gezelschap van nóg een binnenlocatie.

Deze indoorwereld, die nog groter was dan de vorige, kreeg de naam Magic Forest. Deze naam ken je misschien al niet meer, want zo'n 6 jaar geleden, veranderde deze in Wunderwald. Waar je in het Land van Toos vooral binnen avonturen beleefde, gingen we in dit magische bos voor het eerst ook écht naar buiten.

Expedition Zork in 2010

Wildwaterbaan
En niet alleen de attracties gingen naar buiten, ze werden ook spectaculairder. Kijk maar eens naar de 15 meter hoge afdaling van wildwaterbaan Expedition Zork. En die volgt pas nadat je binnen al een keer naar beneden bent gestort én dat zelfs achteruit! In een uitgeholde boomstam leg je een avontuurlijk parcours af tussen rotsen, watervallen en bosdieren.

Nog niet zo heel lang geleden, in 2022, kreeg Expedition Zork een complete make-over met vernieuwd buitengebied vol sparren, slingerpaadjes, bruggetjes en meer thema. Ook nieuw was het verbindende achtergrondverhaal over moerraswezen Zork. Of bestaat die nu eigenlijk niet? Er is maar één manier om daar achter te komen!

De voormalige bobkarts

De voormalige bobkarts

Bobkartbaan
Nog zo'n opvallende verschijning is de Maximus' Blitz Bahn. Deze elektrisch aangedreven bobkarts suizen door schuurtjes, langs kippen en dwars door het bos. Alles om het vorige snelheidsrecord te verbreken, want daar daagt Maximus Müller je wel voor uit. Deze ietwat chaotische uitvinder gelooft vooral niet in magie, maar wel in zijn eigen uitvindingen.

Dat zie je ook wanneer je door de thematische wachtrij loopt, die begint in zijn eigen huisje! Maar ook deze baan zag er in 2004 compleet anders uit. Wanneer je nu overdekt tussen de bomen scheurt, was de baan destijds volledig in de openlucht. Ook de bobkarts zelf waren groen en daardoor heel anders dan de voertuigen waar je nu in stapt. Als je goed in de wachtrij kijkt, zie je hier nog een detail van!

De Karussell, maar dan buiten

De Karussell, maar dan buiten

Nog meer
Op de plek waar vroeger de finale-spiraal van de Maximus' Blitz Bahn te vinden was, vinden we nu de Biergarten. Hier kun je je lekker even terugtrekken aan één van de lange, houten tafels. Rendier Oli begint maar al te graag tegen je kletsen en vertelt zelfs grapjes! Vanuit hier heb je uitzicht op de nostalgische Karussell. Daarover gesproken, die was vroeger buiten bij het Land van Toos te vinden. Ook dichtbij zijn de avontuurlijke attracties Wirbelbaum (dynamisch reuzenrad) en de Alpenrutsche (dynamisch schommelschip), die je stevig in het rond laten draaien!

Zo zag de Waldstube er vroeger uit

Zo zag de Waldstube er vroeger uit

Eten & drinken
Centraal in het Wunderwald vind je de Waldstube. Als je honger hebt, kun je hier terecht voor (bijna) alles waarmee je je honger kunt stillen. Pizza, pasta, frietjes, snacks, belegde broodjes, drankjes en zoete lekkernijen, het kan bijna niet op. Dat was in 2004 niet anders, maar wat dat wel was, was het thema! In 2017 is de hele foodcourt op zijn kop gezet. Alle losse outlets zijn sinds dat jaar voorzien van houten geveltjes, zodat je je echt waant in een Oostenrijks bergdorpje.

Booster Bike op een grasveld

Booster Bike op een grasveld

Lanceerachtbaan
Na de Toos-Express was de Booster Bike in 2004 de tweede achtbaan van Toverland. En wat voor eentje! Het was destijds een unieke in zijn soort. Deze door Vekoma gebouwde motorfietsachtbaan was namelijk de eerste ter wereld, een écht prototype. De baan lanceert je in nog geen 3 seconde van 0 naar 75km/h door scherpe bochten en spannende heuvels! Wat je misschien niet wist, is dat er door vertraging in het bouwproces tijdelijk een Wilde Maus te vinden was. Maar vanaf 27 juli 2004 konden de eerste gasten toch op de motorbikes stappen!

Andere namen
Doordat het Wunderwald in de loop der jaren steeds meer Oostenrijkse trekjes kreeg, zijn er veel namen veranderd. Sterker nog, bijna allemaal. Kun je bijvoorbeeld nog herinneren dat wildwaterbaan Expedition Zork door het leven ging als Backstroke? En had je al gehoord van de Woudracer, die we na de giga-metamorfose uit 2015 kennen als de Maximus' Blitz Bahn.

Wist je eigenlijk ook dat Swampie's Swing de oude naam was van de Alpenrutsche? In 2004 opende de Wirbelbaum trouwens onder de noemer Twist & Turn, ook een compleet andere naam. Als kers op de taart werd ook het gehele overdekte gebied hernoemt van Magic Forest naar het Wunderwald. Lange tijd was daarnaar een referentie te vinden in de bestrating ter hoogte van funhouse Villa Fiasko, maar die verwijzing is recent verwijderd.

Vier het met ons mee
Inmiddels zijn we 20 jaar na de opening van het tweede overdekte gebied van Toverland. Heel wat investeringen en naamsveranderingen verder. En daar willen we feestelijk bij stilstaan! Dat doen we met exclusieve jubileumsouvenirs van het Wunderwald én de Booster Bike. Scoor bijvoorbeeld de 5-delige luxe limited edition stickpins van 20 jaar Wunderwald of een eigentijds T-shirt van de Booster Bike.

En later dit seizoen komt er nog meer aan. Ga ook maar eens kijken bij de Maximus' Wunderball. Bij deze avontuurlijke hindernissen kun je nu ook een speciale 20jaar Wunderwald-Wunderball van de parcoursen laten rollen!

Deel blog