Attractiepark Toverland, vakantiepark De Schatberg en FEC Sevenum starten eigen opleiding met Gilde Opleidingen

Het Noord-Limburgse Sevenum is de thuishaven van Attractiepark Toverland, vakantiepark De Schatberg en Fun & Entertainment Center Sevenum (FEC). Dagelijks werken hier honderden mensen in de leisure- en hospitalitysector. De drie bedrijven ontwikkelen nu samen met Gilde Opleidingen een eigen bbl-opleiding, waarmee studenten hun diploma Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality kunnen behalen. De inschrijvingen zijn vandaag geopend. Hoe de opleiding er precies uitziet is te bekijken op www.toverland.com/bbl.

De vele activiteiten, rijke natuur en gastvrije cultuur maken Noord-Limburg tot een aantrekkelijke bestemming voor verblijfs- en dagrecreatie. Vakantiepark De Schatberg biedt jaarrond vakanties aan, waarbij zowel rust als vermaak tot de mogelijkheden behoren. Op eigen terrein bevindt zich ook FEC Sevenum, waar gasten verrast worden met tal van activiteiten of tijdens een bezoek aan ABC Restaurants. Daarnaast worden er verschillende (zakelijke) events georganiseerd. Vijf minuten verderop ligt Toverland, dat met 40 attracties en shows de regio nog aantrekkelijker maakt voor een brede doelgroep. Jaarlijks trekt het attractiepark ruim 1 miljoen bezoekers.

Gilde Opleidingen
Voor de honderden medewerkers van deze bedrijven is gastvrijheid een kernbegrip. “Het vinden van de juiste mensen blijft, met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, een uitdaging”, licht Miriam Derickx-Linders, recruiter bij Toverland, toe. “We hebben het hierover met elkaar, maar ook met andere partners zoals Gilde Opleidingen. In deze gesprekken werd uiteindelijk het idee voor een unieke, regionale samenwerking geboren.”

“Als grote mbo-opleider in Midden- en Noord-Limburg is het voor ons belangrijk om goed in contact te blijven met het werkveld”, vertelt Inge Koppers-Lommen, teammanager bij Gilde Opleidingen. “Zo is het idee ontstaan om een eigen bbl-opleiding te creëren, waarbij de directe toegang tot praktijkervaring in deze bijzondere bedrijven erg waardevol is voor studenten. Hierin verzorgen wij het onderwijs dat naadloos aansluit op wat zij tegenkomen tijdens het echte werk.”

Directeur Jos Hegeman vult aan: “In de regio Limburg speelt recreatie een cruciale rol in de economie, de komst van deze opleiding zien we als een positieve impuls voor zowel de studenten als de lokale vrijetijdssector. Voor studenten betekent het een unieke kans om zich te ontwikkelen en hun carrière vorm te geven in een sector die constant in beweging is.”

Tweejarige bbl-opleiding
Na de zomervakantie van 2024 start het tweejarige bbl-traject waarin studenten worden opgeleid tot Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality (mbo-niveau 3). Hierin wordt aandacht besteed aan werkzaamheden gerelateerd aan frontoffice, animatie, horeca en veiligheid. Studenten werken 24 tot 32 uur per week in een van de bedrijven en wisselen per periode door naar een andere werkplek, om zo veel mogelijk te leren over verschillende vakgebieden en typen recreatie. Daarnaast krijgen zij één dag les, waarvoor docenten van Gilde Opleidingen op locatie komen.

In een tijd waarin de vraag naar professionals in de vrijetijdseconomie sterk toeneemt, bereidt deze brede insteek studenten voor op een dynamisch en innovatief werkveld. “We zien deze samenwerking als dé manier om de studenten op te leiden met de kennis en ervaring die wij al in huis hebben, waarbij onze verschillen juist illustreren dat gastvrijheid altijd het belangrijkste is”, wordt aangevuld door Karin Hoppzak-van der Steen, directielid bij De Schatberg en FEC Sevenum. “Uiteindelijk plukken niet alleen zij, maar ook onze gasten hier de vruchten van.” De drie partijen willen het traject zo aantrekkelijk mogelijk maken, door bijvoorbeeld het lesgeld te vergoeden.

Open dag
Studenten in spe kunnen zich aanmelden voor een open dag op zaterdag 24 februari. Zij maken hier kennis met de bedrijven en mogelijke werkplekken. Alle informatie over de opleiding en het aanmeldformulier voor de open dag is te vinden op www.toverland.com/bbl.


v.l.n.r.: Miriam Derickx-Linders (Toverland), Inge Koppers-Lommen (Gilde Opleidingen) en Karin Hoppzak-van der Steen (De Schatberg & FEC Sevenum)

Meer over Toverland